Na programu 19. Fekp-a: Hanif Kureishi, Irvine Welsh, Elif Shafak i mnogi drugi

FEKP
Autor/ica 7.10.2020. u 10:34

Na programu 19. Fekp-a: Hanif Kureishi, Irvine Welsh, Elif Shafak i mnogi drugi

Nastavlja se s bogatim programom FEKP-a uživo&online u Zagrebu i Rijeci

 Srijeda, 7. listopada

RIJEKA

18.00 Rijeka HAY UŽIVO @Exportdrvo + YouTube @FEKPhrvatska

Razgovor

Elif Shafak

Elif Shafak aktivistica je koja se zalaže za prava žena i manjina te slobodu govora. Njezina najnovija knjiga, 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu, našla se u užem izboru za nagradu Booker, kao i za francusku nagradu Prix de Livre Étranger: protagonistici Leili svaka minuta nakon smrti nosi novo senzualno sjećanje – okus začinjenog kozjeg gulaša, lonci u kojima ključa limun i šećer kojim će žene depilirati noge dok muškarci odlaze u džamiju, miris kave s kardamomom koju je podijelila sa zgodnim studentom u bordelu u kojem radi. Razgovor o njezinu radu i o izazovima Europe s književnom znanstvenicom i prevoditeljicom Andom Bukvić prenosit će se uživo.

Moderira Anda Bukvić

Program na engleskom jeziku s prijevodom na hrvatski jezik

Rijeka HAY UŽIVO @Exportdrvo + YouTube @FEKPhrvatska

19.00 Promocija knjige

Europa 28 – Žene o budućnosti Europe

Karolina Ramqvist, Asja Bakić, Renata Salecl i Janne Teller

Moćna i pravovremena antologija Europa28, koja je istovremeno objavljena na engleskom, hrvat­skom i španjolskom jeziku, donosi vizije budućnosti 28 kreativnih umova europskih spisateljica, znanstvenica, poduzetnica i umjetnica. Knjiga donosi nevjerojatnu raznolikost perspektiva te nudi nov pogled na kontinent koji se neprestano mijenja te predlaže načine na koje bi mogao biti obno­vljen. Slovenska filozofkinja Renata Salecl, utjecajna feministkinja Karolina Ramqvist iz Švedske, bosanskohercegovačka pjesnikinja i spisateljica Asja Bakić i nagrađivana spisateljica Janne Teller iz Danske.

Moderira Dijana Dominis Prester

Program na engleskom jeziku s prijevodom na hrvatski jezik

ZAGREB

19.30 Zagreb UŽIVO @Kino Kinoteka

Čitanja i dodjela nagrade FEKP-a za kratku priču

Kratkiši

Vid Barić, Senko Karuza, Ivana Pintarić, Milan Majerović Stilinović,

Ante Zlatko Stolica

Ono što se u bijelome svijetu obično naziva flash fictionom, kod nas ima mnogo slađe ime. Kratkiši su priče toliko kratke da jedva stignete udahnuti, a u njima je toliko snage, strasti, ljubavi, života ili svega toga zajedno da taj udah bude nekako drukčiji od ostalih. Dublji, značajniji. Petero sjajnih autora rešetat će vas svojim kratkim pričama i neće vam dati da predahnete ni da udahnete, a iznenadit ćete se koliko dugo možete držati dah.

Moderiraju Ivan Jozić i Andrija Škare

Četvrtak, 8. listopada

19.30 Zagreb UŽIVO @Kino Kinoteka + YouTube @FEKPhrvatska

Razgovor, čitanje, poezija i glazba

Ženska pisma i druge jezive priče

Maša Kolanović i Luiza Bouharaoua; Ana Brnardić i Zrinka Posavec

Treći dan zagrebačkog programa ugošćuje uspješne domaće autorice i umjetnice – i to u parovima. Kolanović i Bouharaoua u svojim nagrađenim knjigama pišu o prijateljstvu i samoći, kapitalizmu i konzumerizmu, diskriminaciji i boli, ljubavi i ratu. Jedna otvara zbirku dalmatinskom gužvom, druga nas vodi kroz svoju intimnu Dalmaciju, a sve to u srcu Zagreba. A o čemu razgovaraju, saznat ćete kad bude prekasno, kažu. Pjesnikinje i glazbenice Brnardić i Posavec uglazbile su pak svoju poeziju (Postanak ptica i Vuk i Breza odnosno Pjevaj, Molly). Zrinkinu vokalnu izvedbu prati Anina violina. Kako li to zvuči?

Moderira Vedrana Bibić

Petak, 9. listopada

20.00 Zagreb UŽIVO @Kino Kinoteka + YouTube @FEKPhrvatska

Zatvaranje festivala

Razgovor i čitanje

Hanif Kureishi

Što nas je dovelo do Ništa

Između Bude iz predgrađa, prvog romana Hanifa Kureishija i posljednjeg, koji je 2017. objavio pod naslovom Ništa, smjestio se jedan od najznačajnijih opusa suvremene britanske književnosti. Romanopisac i kratkopričaš, pisac scenarija i eseja u svojim se tekstovima uvijek bavio onime što boli: identitetima, tijelom, odnosima. O tome što se od njegova praskavog proznog početka promijenilo, a što je ostalo isto, o starosti i svijetu u kojemu je dominantna religija narcizam (“Štap za selfije naš je križ i moramo ga svugdje nositi sa sobom”) s proslavljenim književnikom razgovara njegov prevoditelj, Borivoj Radaković.

Moderira Borivoj Radaković

Večernje programe pratite uživo na:

Youtube kanalu FEKPHrvatska

Web: https://europeanshortstory.org

Facebook: @europeanshortstory

Instagram: @europeanshortstory

#fekp #fekp2020 #19FEKP

FEKP ostaje odgovoran i programi će biti u skladu s preporukama epidemiologa.

FEKP
Autor/ica 7.10.2020. u 10:34