Nagrada “Biljana Jovanović” Mariji Karaklajić za “Lice od stakla”

tačno.net
Autor/ica 9.4.2022. u 10:08

Nagrada “Biljana Jovanović” Mariji Karaklajić za “Lice od stakla”

foto: promo

Nagrada “Biljana Jovanović” za 2021. godinu pripala je knjizi “Lice od stakla” Marije Karaklajić. Odluku o tome jednoglasno je doneo žiri koji je radio u sastavu Dragan Bošković (predsednik), Ana Stišović Milovanović i Tijana Matijević

Na konkurs za Nagradu “Biljana Jovanović” koju dodeljuje Srpsko književno društvo, konkurisalo je 220 naslova najrazličitijih žanrova.

U širi izbor uvršteno je 20 naslova, a u uži sledećih pet: Bora Ćosić, Bez, Lom, Beograd, 2021.;David Albahari, Pogovor, Čarobna knjiga, Beograd, 2021.; Marija Karaklajić, Lice od stakla, Arhipelag, Beograd, 2021;Milkica Miletić: Menuet u šejtanovim papučama, Dereta, Beograd, 2021. i Zlatko Paković, Jeretička liturgija, Zepter Book World, Beograd, 2021.

“Ispitujući granice žanra i dramskog pisma, “Lice od stakla” Marije Karaklajić je više od knjige dramskih tekstova. A to više je smešteno u sam događaj pisanja, jer njeni dramski tekstovi kao da se ispisuju izvan sebe samih, sveta i nas, u teskobnim imaginativnim prostorima onoga „preko“. Od uslovno rečeno istorijskog „dramoleta“, do provokativnih monoloških meditacija, od „sabranog“ do „rastresitog“ solilokvija, ili od psihopoetizovanog dramskog teksta do egzistencijalističkog trilera, Lice od stakla zahteva isto tako „pomerenog“ čitaoca da krene u ove, uslovno govoreći, drame bez lica i to kao psihopatološki odraz savremenog društva bez lica”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija nagrade.

Beleška o dobitnici:

Marija Karaklajić, rođena 1978. godine u Kragujevcu, diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002. godine.

Kao stipendistkinja DAAD-a, završila je 2007. dvogodišnje master studije dramaturgije na Univerzitetu „Johan Volfgang Gete“ u Frankfurtu, kod Hans-Tisa Lemana.

Od 2001. godine radi kao slobodna dramaturškinja u Srbiji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Holandiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Sarađivala je s brojnim institucionalnim pozorištima i festivalima među kojima su: Narodno pozorište u Beogradu, Atelje 212, Bitef teatar, Rezidencteatar Minhen, Nacionalteatar Manhajm, Štatsšaušpil Drezden, Dizeldorfer šaušpilhaus, Šaušpilhaus Grac, Lucerner teatar, Het vem teatar, Slovensko narodno gledališče Maribor, Salcburger festšpile, Festival beluar bolverk internacional, Dubrovačke ljetne igre.

Tokom pozorišne sezone 2003/04. bila je koordinatorka programa za razvoj dramskog teksta u okviru projekta „Nova drama“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, a 2012/13. dramaturškinja Malog pozorišta „Duško Radović“. Radi za Fondaciju „S. Fišer“ iz Berlina i prevodi s nemačkog jezika.

Drame: „Fausse attaque, mal paré“ (2000), „Mlečni zub zemlje“ (2002), „Lice od stakla“ (2005), „Kuća s tri ruke“ (2011), „Pars hostilis“ (2016). Njene drame izvođene su u Srbiji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Prevedene su na nemački, engleski, poljski, italijanski i rumunski jezik i objavljene u domaćim i stranim časopisima i antologijama drama.

Dobitnica je nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“ za 2007. godinu.

danas,rs

tačno.net
Autor/ica 9.4.2022. u 10:08