Nagrada Goranu Paskaljeviću

tačno.net
Autor/ica 15.1.2013. u 13:15

Nagrada Goranu Paskaljeviću

“Kad svane dan” imao je svetsku premijeru 2012. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, gde je prikazan u selekciji “Velikani savremenog svetskog filma”, među delima nekih od najvećih svetskih reditelja današnjice.

Film “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića o holokaustu na Starom sajmištu u Beogradu osvojio je specijalnu nagradu žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu, uz obrazloženje da je reč o ostvarenju visokih umetničkih kvaliteta koje ističe “neophodnost borbe protiv rasizma kako bi svet izbegao nove tragedije”.

Paskaljevićev film, koji je bio srpski kandidat za Oskara, osvojio je nagradu koja se dodeljuje uz podršku holivudskog “Li Strazberg” instituta, a bio je među 42 filma u konkurenciji, uključujući filmske hitove kao što je francuski film “Nedodirljivi”.

Festival u Palm Springsu jedna je od najvećih filmskih maniefstacija u Severnoj Americi i održava se već gotovo četvrt veka, prikazujući filmove najnovije američke produkcije i strane filmove koji svake godine konkurišu za nagradu Oskar van engleskog govornog područja.

Ove godine na festivalu je bilo više od 135.000 gledalaca, a dodeli nagrada prisustvovale su brojne filmske zvezde, kao i ovogodišnji dobitnici nagrada za doprinos filmskoj umetnosti, američki glumac Ričard Gir i britanska glumica Helen Miren, kojima su prethodili Ben Aflek, Džordž Kluni, Klint Istvud, Bred Pit, Kejt Vinslet, Leonardo di Kaprio, Šon Pen…

“Kad svane dan” imao je svetsku premijeru 2012. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, gde je prikazan u selekciji “Velikani savremenog svetskog filma”, među delima nekih od najvećih svetskih reditelja današnjice.

Trenutno se prikazuje u bioskopima u Srbiji, a osvojio je proteklih meseci nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima u svetu, među kojima je i nagrada publike za najbolji film na Festivalu evropskog filma u Francuskoj, u ekskluzivnom skijalištu Le Ark ispod Mon Blana, koji je evropski pandan američkom Sandensu. Paskaljeviću je nedavno uručena i nagrada za doprinos svetskoj filmskoj umetnosti na Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi.

“Kad svane dan” dobio je Gran pri i na međunarodnim filmskim festivalima u Terni u Italiji i u španskom gradu Merida.

Novi Paskaljevićev film lična je drama starog profesora muzike Miše Brankova, koga igra Mustafa Nadarević, koji pod neobičnim okolnostima otkriva pravo poreklo.

U ostalim ulogama su Nebojša Glogovac, Predrag Ejdus, Zafir Hadžimanov, Olga Odanović, Mira Banjac, Meto Jovanovski, Nada Šargin i drugi.

Muziku za film je radio Vlatko Stefanovski, a Paskaljević je i koscenarista sa Filipom Davidom.

Film “Kad svane dan” rađen je u produkciji “Nova filma” iz Beograda, u saradnji sa “Intermedia Network”, “Zepter International”, “Maxima Film” (Zagreb), “Arsam Film” (Pariz) i “Wanda Vision” (Madrid).

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nGeefEdh0T0

(SEEcult.org)

tačno.net
Autor/ica 15.1.2013. u 13:15