Nagrada “Tin Ujević” pjesnikinji Božici Jelušić za zbirku “Kotačev Slavopoj”

tačno.net
Autor/ica 6.7.2019. u 10:48

Nagrada “Tin Ujević” pjesnikinji Božici Jelušić za zbirku “Kotačev Slavopoj”

Književnu nagradu Tin Ujević, za najbolju novu zbirku pjesama objavljenu od svibnja 2018. do svibnja 2019., prosudbeno povjerenstvo je jednoglasno dodijelilo književnici Božici Jelušić za knjigu “Kotačev slavopoj” u izdanju nakladne kuće Tonimir iz Varaždinskih Toplica.

Povjerenstvo u sastavu Tin Lemac, Ružica Cindori i Tito Bilopavlović u obrazloženju ističe kako je pjesništvo Božice Jelušić obilježilo nekoliko desetljeća suvremenoga hrvatskoga književnog stvaralaštva.

Jelušić je unatoč brojnim poetičkim mijenama i raznorodnosti lirskih glasova, ostala vjerna tradicionalnoj poetici i svim njezinim tvorbenim sastavnicama.

To je, ocjenjuje povjerenstvo, u današnjem vremenu znak neodustajanja od vlastitosti kad zaglušna buka različitih i istih pjevanja opterećuje književno polje.

U zbirci “Kotačev slavopoj” autorica je istaknula tri vlastite pjesničke preokupacije – odnos prema životu, suvremenosti i poeziji, a pjesme su pisane pravilnom formom soneta ili u četverostisima s obgrljenom rimom.

Povjerenstvo ocjenjuje kako u pjesmi po kojoj je zbirka naslovljena, pjesnikinja radi manifest spajajući sve navedene preokupacije te ističe određeno metapoetičko i autopoetičko sanjarenje.

“Dosljednost u oblikovanju poetike, probrana poetska retorika, suptilno baratanje tradicionalnim tvorbenim načelima i neodustajanje od poezije kao života čine Božicu Jelušić jednom od najznačajnih pjesničkih osobnosti suvremenog hrvatskog pjesništva”, zaključuje se u obrazloženju.

Na ovogodišnji natječaj za književnu nagradu “Tin Ujević” stiglo je 59 knjiga, a u uži izbor su ušli – Božica Jelušić sa svojim “Kotačevim slavopojem”, Sonja Manojlović zbirkom “Gledajući odgovore”, Zvonimir Mrkonjić s “Reciklažnim dvorištem” i Davor Šalat zbirkom “Zvijezde, davna lica spašenih”.

Hina

tačno.net
Autor/ica 6.7.2019. u 10:48