Najbolje i od regionalne produkcije na 54. MESS-u

tačno.net
Autor/ica 30.9.2014. u 16:30

Najbolje i od regionalne produkcije na 54. MESS-u

Za tri dana počinje najstarija regionalna teatarska smotra, 54. Internacionalni teatarski festival MESS u okviru kojeg se publika sa posebnim zanimanjem interesuje za predstave koje stižu iz regiona. Tematski ove predstave donose veliku lepezu tema i različitih teatarskih postupaka, ali ih vežu odlični dramski predlošci koje na sceni donose kako velika i dokazana glumačka imena tako i snažni i karakterni mlađi glumci vođeni sjajnim rediteljima. Bez ikakve sumnje publika će i ove godine od bh. i regionalne produkcije vidjeti ono najbolje. Među festivalskim gostima su i oni koje festivalska publika poznaje po njihovim ranijim ostvarenjima koja su i nagrađivana kako na MESS-u tako i na drugim festivalima.

U ovogodišnjoj selekciji svoje mjesto su našle predstave iz Srbije “Koštana” Andraša Urbana u izvedbi Narodnog pozorišta iz Subotice, koja se na zanimljiv način bavi univerzalnošću ljudskih prava i borbom protiv diskriminacije i “Čarobnjak” Borisa Liješevića, Narodnog pozorišta Sombor, kojem je biografija Tomasa Manna samo inspiracija za pravu pozorišnu igru. Iz Češke stiže teatar Divadlo na zabradli sa predstavom Jana Mikulášeka “Buržoazija”, koja će u fokus staviti bahatost, licemjerje i potkupljivost kroz koje će se osim sa glumcima glavni lik poigrati i sa publikom.

Zanimljivo je da će se prema tekstovima srbijanske autorice Biljane Srbljanović na Festivalu predstaviti italijanski “Teatro Metastasio Stabile di Toscana” sa predstavom “Porodiče priče” koje je režirao veliki reditelj i višestruki festivalski laureat, Paolo Magelli, te regionalna koprodukcija BiH, Hrvatske i Srbije (Heartefakt Fond, BITEF, Kamerni teatar 55, Teatar Ulysess, Testament Films), “Mali mi je ovaj grob”, u režiji Dine Mustafića. Dok se «Porodične priče» događaju u predgrađu bilo kojeg evropskog grada i prate četvero napuštene djece koja se pretvaraju da su odrasli i koja se jednostavno pridružuju pokvarenosti svijeta koji nas okružuje, radnja druge predstave se direktno odnosi na Sarajevski atentat i povlači paralelu i sa današnjim političkim okruženjem u Srbiji.

Od predstava iz Bosne i Hercegovine publika će imati priliku pogledati gostovanje Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke sa predstavom «Četrnaesta» u režiji Ane Đorđević, kao jednu od onih koja se bavi centralnom temom Festivala «budućnost prošlosti» i Prvim svjetskim ratom. Više današnjom zbiljom kroz prizmu jedne sjednice bavi se predstava Selme Spahić, Narodnog pozorišta Sarajevo «Skupština». Prema novom tekstu prije dvije godine nagrađenog Ivora Martinića zanimljiva će biti «Drama o Mirjani i ovima oko nje», diplomska predstava studenata i studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Ermina Brave.

Više informacija o programu i ulaznicama na www.mess.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 30.9.2014. u 16:30