Narciso Contreras: Ono što vidimo danas u svijetu je genocid protiv ljudi, siromašnih i ugnjetavanih

tačno.net
Autor/ica 29.11.2014. u 17:15

Narciso Contreras: Ono što vidimo danas u svijetu je genocid protiv ljudi, siromašnih i ugnjetavanih

Foto: P.B.

U sarajevskoj Galeriji 11/07/95 otvorena je izložba fotografija “Syria’s war: A Journal of Pain”, meksičkog fotografa Narcisa Contrerasa, dobitnika Pulitzerove nagrade za 2013 godinuDobitnik je mnogih međunarodnih priznanja, njegovi radovi su  objavljivani u mnogim časopisima: “New York Times”, “Der Spigel”, “El Pais”, “National Geographic”, “Wall Streat Journal”… Osim Sirije, fotografijama je dokumentovao sukobe u Kašmiru, etnički rat u Mijanmaru, proteste na trgu Taksim u Istanbulu i na mnogim drugim mjestima u svijetu.

Za tačno.net Contreras je kazao da su fotografije nastajale u procesu koji je trajao godinu i pol dana, između jula 2012. i oktobra 2013. putujući kroz razna mjesta diljem zaraćene Sirije u mjestima kao što je npr. Halep. Slike su dio onoga što sam vidio u ratu.  Fotografije pokazuju patnje i bol, najteže momente koje civili preživljavaju u ratu. Ono što se može kazati za rat u Siriji upravo se desilo ovdje prije više od 20 godina. Grad je bio, razrušen, ekonomija i infrastruktura uništeni. Isto je danas i u Siriji”, kazao je Contreras

U prostoru smo u kojem se nalaze izložbe o Srebrenici i Siriji, da li se moglo desiti da ove slike ne nastanu da je svijet pravovremeno zaustavio režime Slobodana Miloševića i Bashar-al Assada? pitali smo Contrerasa.

Slikajući sukob dviju strana shvatio sam da smo u zabludi, da pogrešno razumijevamo aktere na raznim nivoima konflikata. Ovo govorim zato što smatram da nema veze to što netko ima vlast koju bi trebalo srušiti, nego je to više pitanje regionalnog interesa. Faktori koji su bili uključeni u situaciju koja je u jednom trenutku planula nisu mogli reći bi li Bashar al-Assada izbjegao ovaj pokolj ili da smo uradili nešto prije vremena Miloševića, mogli smo izbjeći Srebrenicu. Mnogo je kompliciranije od toga. Time što sam bio na terenu mogao sam svjedočiti ne o ljudima koji se bore protiv drugih nego o onima koji su ispaštali zbog toga. Izložbu održavam u galeriji posvećenoj Srebrenici jer su mnoge okolnosti povezane. Tada je u tom gradu počinjen genocid, dok se danas vrši genocid u Siriji.

Na pitanje šta treba uraditi sada da se zaustavi krvoproliće u Sirji, Contreras je kazao:

Šta ste uradili kako biste zaustavili rat u Sarajevu? Veoma sam zahvalan što sam donio ovu izložbu u Sarajevo zato što veza koja postoji između Halepa 2012/2013 i Sarajeva je veoma bitna. Situacija u kojoj se Sirija danas nalazi ista je kao i ona što se dogodila ex Jugoslaviji u to vrijeme. Razaranje zbog vanjskih interesa. Pitanje je isto, što možete uraditi u ovom trenutku da zaustavite rat i što ste uradili za to tijekom prošlosti i šta možete uraditi u budućnosti. Ovaj rat nije posljednji niti će biti posljednji.

Na linku  Al Jazeere  Contreras govori o svojoj izložbi

 

tačno.net
Autor/ica 29.11.2014. u 17:15