Naša istaknuta bh. umjetnica Arleta Ćehić izlaže u Brazilu

tačno.net
Autor 9.6.2022. u 13:23

Izdvajamo

  • „Riječ je o Internacionalnoj grupnoj izložbi satkanoj od individualne kreativnosti svakog gostujućeg umjetnika, izraženoj u konstrukciji papirnog aviona, simbolu leta i slobode, kako bi u globalnom smislu pokazali važnost umjetnosti u jednom od najgorih trenutaka za čovječanstvo na početku 21. vijeka“, istakla je Ćehić.

Povezani članci

Naša istaknuta bh. umjetnica Arleta Ćehić izlaže u Brazilu

  

U Sao Paolu (Brazil), danas je svečano otvaranje značajne Međunarodne grupne izložbe likovnih radova pod nazivom „Out of home –Wings for Freedom“, u okviru koje će svoje radove predstaviti 196 umjetnika iz 27 zemalja svijeta. Među njima se nalazi i naša bh. umjetnica Arleta Ćehić, koja predstavlja region Balkana.

„Riječ je o Internacionalnoj grupnoj izložbi satkanoj od individualne kreativnosti svakog gostujućeg umjetnika, izraženoj u konstrukciji papirnog aviona, simbolu leta i slobode, kako bi u globalnom smislu pokazali važnost umjetnosti u jednom od najgorih trenutaka za čovječanstvo na početku 21. vijeka“, istakla je Ćehić.

Ova značajna izložba označava i ponovno otvaranje Kulturnog prostora Instituta Servantes u Sao Paolu, a ceremonija otvaranja izložbe je povjerena generalnom konzulu Španjolske u São Paolu, njegovoj Ekselenciji Miguelu Gómez de Aranda Villén i ravnatelju Cervantes Instituta iz São Paola, gospodinu Juan Manuel Casado Ramosu.

Kustos je Fernando Durão, asistentica kustosa Dalva Bertelli, a projekat je podržan od Ministarstva kulture Brazila. Izložba će trajati narednih mjesec dana.

Inače, naša istaknuta bh. umjetnica Arleta Ćehić je prošlog mjeseca sudjelovala na značajnoj međunarodnoj izložbi u Londonu /Engleska, u organizaciji umjetnika Deb Covell-a i Saturation Point galerije pod nazivom „WHITE CIRCLE“.

U 2020/21. godini ova umjetnica bilježi dvije izložbe u organizaciji Konstruktiv.ist (kustos: Erdem Kučukkoroglu, Istambul) i  Covimetry Art Project (kustos: Mark Starel) izdanje u Poljskoj i sa te izložbe selektovanih radova za Ely Center of Contemporary Art, New Haven, USA (kustosica: Suzan Shutan).

Za umjetnicu je bilo posebno značajno učešće na 6. International Biennial of Art Non Objective “ONLY WOMEN”, de la ville de Pont de Claix / Grenoble, France, prošle godine u 9. mjesecu, u organizaciji Rolanda Orepuka, koja je, u istom periodu od dva mjeseca izloženih radova u Grenoblu, doživjela čak sedam virtuelnih izdanja širom svijeta, okupljajući tako vrijedne i značajne umjetnike koji imaju šta da pokažu, i makar na kratko, daju svoj stav o životu na našoj planeti.

Umjetnica Arleta Ćehić je do sada tri puta zaredom od 2017. – 2019. godine, izlagala na prestižnoj Međunarodnoj grupnoj izložbi Realites Nouvelles u Parizu, zatim u Njemačkoj, Holandiji, SAD (Sacramento i New Haven) itd.

tačno.net
Autor 9.6.2022. u 13:23