Natječaj za dramski tekst o Zagrebu 1941. godine

tačno.net
Autor/ica 28.2.2022. u 12:45

Natječaj za dramski tekst o Zagrebu 1941. godine

Srpsko narodno vijeće u suradnji s RadioTeatrom, u okviru programa kulture sjećanja, pokreće “Radiofonton 1941.” javni natječaj za dramski tekst koji će svoje likove i njihove živote vezati za Zagreb proljeća 1941. godine u periodu prije i nakon osnivanja Nezavisne Države Hrvatske.

Organizatori ističu da ih zanima atmosfera nadolazeće promjene, njezinih brzih i vrlo vidljivih posljedica, kako po one koji su zahvaćeni rasnim zakonima, tako i po sve stanovnike/ce Zagreba prema kojima je ustaški režim iz bilo kojih razloga bio podozriv i nemilosrdan. Također, autore se potiče da pri pisanju razmišljaju o radiofoniji kao ravnopravnom elementu izvedbe uživo, kako u dokumentarnom tako i u igranom i glazbenom dijelu.

“Cilj nam je umjetnički i medijalno unaprijediti učenje i zamišljanje povijesti, osobito one koja je zapostavljena ili čak vrlo svjesno revidirana. Poučeni iskustvima društava u kojima su i javne i privatne memorijalne inicijative u vezi s Drugim svjetskim ratom značajno velike, želja nam je pružiti priliku stvaralaštvu kao najsnažnijoj platformi kulture sjećanja. U svrhu razumijevanja danog vremena i prostora, te izvedbenog formata, nudimo i jednodnevnu on-line radionicu na kojoj će voditeljice projekta dati osnovne smjernice, kako u smislu povijesne i umjetničke građe koja može poslužiti kao osnova pisanja, tako i u smislu primjera dobre prakse radiofonskih izvođenja u djelovanju RadioTeatra”, piše u pozivu.

Uvjeti natječaja:

  1. Tekst mora biti izvoran i neobjavljen.
  2. U obzir dolaze tekstovi s našeg šireg odnosno dijeljenog jezičnog područja hrvatskog, bosanskog, srpskog, crnogorskog jezika.
  3. Autori se natječu isključivo s jednim radom.
  4. Prva tri izabrana rada bit će nagrađena sa 7000 kn, 5000 kn, odnosno 3000 kuna.
  5. Ocjenjivački odbor zadržava pravo ne dodijeliti nagradu.
  6. Natječaj traje od 18. veljače do 1. svibnja.
  7. Tekst se šalje pod šifrom.
  8. Razrješenje šifre s osobnim podacima autora (ime i prezime, adresa, broj telefona, e-mail, kratka biografija s godinom rođenja) prilaže se uz tekst, u drugom fajlu

Prvonagrađeni će tekst imati koncertno radiofonsko izvođenje u Zagrebu na Dan sjećanja na Jadovno 1941. 24. lipnja tekuće godine uz podršku dvije radijske postaje – Radio Abraš iz Mostara i Radio Rojc iz Pule. Šifrirane radove ocjenjivat će žiri u sastavu Snježana Banović, Pavlica Bajsić Brazzoduro, Dražen Krešić i Aneta Vladimirov.

Navedena radionica pripreme za sve zainteresirane održat će se 10. ožujka. Za prijave na radionicu i sva dodatna pitanja možete pisati na email: radiofonton@gmail.com

Novosti

tačno.net
Autor/ica 28.2.2022. u 12:45