Ne propustite Noć muzeja na preko 200 lokacija

tačno.net
Autor/ica 29.1.2014. u 10:14

Ne propustite Noć muzeja na preko 200 lokacija

Noć muzeja održava se već osam godina, te će se ovogodišnja, deveta po redu održati 31. siječnja 2014. godine u vremenu od 18 sati do 1 sat u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva i u suradnji s više od 200 muzejskih i drugih baštinskih i kulturnih ustanova Republike Hrvatske.

Noć muzeja 2014. obilježit će teme zaštite i očuvanja kulturne baštine kroz održivi razvoj i dostupnost kulturne baštine posjetiteljima, interakciju kulturnih ustanova i lokalnih zajednica u stvaranju novih oblika suradnje i zajedničkog razvoja.

Noć muzeja 2014. simbolično će započeti u Muzeju Mimaraotvorenjem izložbe Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu – Izložba s povodom. Jedan od povoda organizacije izložbe je podrška hrvatske muzejske zajednice Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koji je od 2012. godine zatvoren za javnost, te će tom prigodom biti organizirana prodaja replika muzejskog nakita u korist Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja i ove godine posebnu podršku iskazuje uključivanju lokalnih zajednica u programe Noći muzeja, te naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova, kao što su mogući itinerari ”Meštrovićevim krajem”, od Splita do Drniša, a koji se profilirao tijekom proteklih Noći muzeja kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja. Na ovaj itinerar bogatstvom svoje kulturne ponude nastavljaju se gradovi Sinj i Knin sa potencijalima svojih kulturnih institucija i kulturno-turističkih atrakcija i lokaliteta u okruženju.

Bogatstvo i raznovrsnost kulturne baštine i povezivanje lokalnih zajednica sa muzejima potvrdilo se kao kvalitetna podloga za promišljanje i razradu kulturno-turističkih itinerera i njihovu održivost tijekom čitave godine.

Prošlogodišnja Noć muzeja zabilježila je rekordnih 350.000 posjetitelja
, koji su posjetili preko 180 muzeja u više od 100 hrvatskih gradova, a samo zagrebačke muzeje posjetilo je preko 180.000 posjetitelja, te je posebno vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, te brojni programi na otvorenim gradskim prostorima.

Partner Noći muzeja 2014., Hrvatska radio televizija i ove godine pratit će sva događanja tijekom Noći muzeja posebnim programom i uključivanjem s terena u dvosatnu emisiju posvećenu Noći muzeja na Prvom programu, te posebnim emisijama na Drugom i Trećem programu.

Programi Noći muzeja 2014. tradicionalno su besplatni za sve posjetitelje, a sve obavijesti o programima moguće je vidjeti naslužbenim stranicama Noći muzeja 2014., kao i na društvenim mrežama.

tportal.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 29.1.2014. u 10:14