Nekreativno pisanje

tačno.net
Autor 15.7.2013. u 12:48

Nekreativno pisanje

Američki pesnik Kenet Goldsmit (Kenneth Goldsmith), urednik i pokretač mrežnog arhiva za avangardnu umetnost UbuWeb, gostuje 18. jula u MaMi u Zagrebu, gde će održati predavanje “Nekreativno pisanje”, zasnovano na konceptu koji objašnjava u istoimenoj knjizi rečima: “Svet je prepun više ili manje zanimljivih tekstova. Ne želim pisati nove”.

Goldsmit u predavanju “Nekreativno pisanje” kreće od pitanja mogu li tehnike za koje se tradicionalno smatralo da ne spadaju u književnost – poput postupaka iz kompjuterskog sveta, kao što su word processing, databasing, identity ciphering i intenzivno programiranje – nadahnuti redefinisanje spisateljske prakse?

Internet i digitalno okruženje stavljaju pisce pred izazov i priliku da iznova promisle kreativnost, autorstvo i odnos prema jeziku. Sada, kada je dostupna neviđena količina teksta i jezičkog korpusa, pisci mogu napraviti iskorak iz stvaranja novih tekstova i pozabaviti se manipulisanjem, pretraživanjem, prisvajanjem i rekonstruisanjem već postojećih. Goldsmit će prvo objasniti koncept nekreativnog pisanja, a zatim ponuditi čitanje radova pisaca koji su se prihvatili tog izazova.

Zahvatajući širok dijapazon tekstova i tehnika, koji sežu od upotrebe Google searća u poetskoj praksi preko aproprijacije svedočenja u sudnici do mogućnosti robopoetike, predavanje će ukazati na paralele između savremenih i praksi pisanja s početka 20. veka. Pisci i umetnici poput Valtera Benjamina (Walter Benjamin), Gertrude Štajn (Stein), Džejmsa Džojsa (James Joyce) i Endija Vorhola (Andy Warhol), oživotvorili su etos u kojem je konstrukcija ili koncepcija teksta imala pođednaku važnost kao i sam rezultat-tekst. Nastavljajući tu tradiciju u digitalnoj sferi, nekreativno pisanje nudi nove puteve mišljenju identiteta i konstituciji značenja, smatra Goldsmit.

Goldsmit predaje pesništvo i pesničku praksu na Pensilvanijskom univerzitetu. Od 1995. do 2010. bio je voditelj nedeljne emisije na najdugovečnijoj američkoj nezavisnoj radio stanici WFMU.

Objavio je deset zbirki poezije, između ostalog Fidget (2000), Soliloquy i Day (2003), The Weather (2005), Traffic (2007) i Sports (2008). Autor je i zbirke eseja “Uncreative Writing: Managing Language in a Digital Age” (2011). Priređivač je zbirke odabranih intervjua sa Vorholom “I’ll be Your Mirror” (2004) i ko-urednik antologije “Against Exprešion: An Anthology of Conceptual Writing” (2011).

Njujorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) proglasio ga je svojim prvim pesnikom laureatom.

U svetlu konceptualne pesničke prakse, koja polazi od kolektivne prirode jezika i transformacija režima pisanja i čitanja, Goldsmitov tekući umetnički projekat je “Printing out the Internet” – poziv učesnicima internet komunikacije da odštampaju neki deo interneta – bilo da je to deo vlastite komunikacije, bloga ili, na primer, cela arhiva “Njujork tajmsa”. Isprintani materijal biće potom izložen i javno čitan u okviru izložbe u galeriji LABOR u Meksiko Sitiju.

Goldsmit će gostovati u Zagrebu nakon Novog Sada, gde učestvuje u seriji diskusija “Arhiva/Živa Arhiva/NeArhiva” koju Centar za nove medije Kuda.org organizuje u saradnji sa Multimedijalnim institutom Mi2 iz Zagreba. I predavanje Goldsmita u Zagrebu realizovano je u partnerstvu s Kuda.org, kao deo projekta “Proširena estetska edukacija”, u kojem učestvuju i Berliner Gazette i Kontrapunkt, uz podršku programa “Kultura 2007-2013” Evropske komisije.

(SEEcult.org)

tačno.net
Autor 15.7.2013. u 12:48