Neprevaziđeni boem: Zuko Džumhur napustio nas je prije 26 godina

tačno.net
Autor/ica 27.11.2015. u 10:23

Neprevaziđeni boem: Zuko Džumhur napustio nas je prije 26 godina

Putopisac, slikar, karikaturista i još mnogo toga može se svrstati uz ime Zulfikar Zuko Džumhur. Tvorac kultnog serijala Hodoljublje i jedini književnik kojem je Ivo Andrić napisao predgovor za knjigu umro je na današnji dan prije 26 godina.

Jedinstven po mnogo čemu, legendarni Zuko Džumhur družio se i sa Titom, a nije se ustručavao ni našaliti s njim. Jednom prilikom na večeri s Titom i njegovom suprugom Jovankom, obračajući se Titu, rekao je: “Znate li vi, druže Tito, šta je rekla moja majka Vasvija kad ste se vi oženili?” Ne znam, reče Tito, a Zuko će; “Neka u ovoj državi ima neko stariji i od Tita”.

Zuko Džumhur rođen je 24. septembra 1921. godine u Konjicu. Potječe iz ugledne ulemanske porodice. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu (gdje mu je otac radio kao imam), a višu gimnaziju završava u Sarajevu 1939. godine. Počeo je studirati pravo, ali je prešao na Likovnu akademiju i završio je u klasi Petra Dobrovića. Prve crteže je objavio u Narodnoj armiji 1947. godine, a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u Ježu, Borbi, Politici, Oslobođenju, reviji Danas, te NIN-u kao stalni saradnik i urednik. Objavio je više od 10.000 karikatura.

Osim toga, Zuko je pisao scenarije za nekoliko filmova, bavio se scenografijom, a 1980-ih godina radio je kao scenarista i voditelj televizijskog serijala Hodoljublje.

Zuko Džumhur umro je 27. novembra 1989. godine u Herceg Novom, a dva dana kasnije ukopan je u rodnom Konjicu.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 27.11.2015. u 10:23