Neprocjenjiva bosanska blaga

tačno.net
Autor/ica 5.8.2013. u 09:01

Neprocjenjiva bosanska blaga

Planine Igman, Bjelašnica i Treskavica te kanjon Rakitnice, područja su koja bi mogla biti proglašena nacionalnim parkom. Da li će se to i dogoditi, zavisi od odnosa prema ovom neprocjenjivom prirodnom blagu.

Jugozapadno od glavnog grada Bosne i Hercegovine, nad Sarajevskim poljem nadvija se planina Igman. Vodič turističke organizacije Green Visions Lorenc Konaj kaže da je Igman jedna od najpopularnijih destinacija za planinarenje i skijanje.

„Igman je omiljeno odmorište mnogih Sarajlija, a inače je poznat po najčišćem vazduhu i najnižim temperaturama u BiH. To je, poput Bjelašnice i Jahorine, olimpijska planina sa gustom crnogoričnom šumom“, kaže Konaj.

Na Igmanu uvijek ima turista, uglavnom Sarajlija, koje ni kišno vrijeme ne sprečava da dođu na omiljeno izletište. „Došli smo na čist zrak, da beremo ljekovite biljke i uživamo u prirodi. To praktikujemo svaki vikend, dolazak na Igman, Bjelašnicu, Dejčiće, tamo je prelijepo“, kaže A.S.

Spomenici iz srednjeg vijeka

Sela Dejčići i Šabići na jugoistočnim obroncima Bjelašnice, omiljena su izletišta Sarajlija. Ono što bi planinarskom oku moglo zasmetati su neprikladne turističke građevine koje u Šabićima niču poslije rata i koje se teško uklapaju u prekrasan krajolik.

Uskim putem koji presijeca brežuljkaste predjele južnih padina Bjelašnice, stižemo do stećaka nadomak sela Umoljani. Ove spomenike iz srednjeg vijeka neki nazivaju i „oblicima bosanskih duša“.

Seoske kuće, male kamene građevine sela Lukomir, savršeno se uklapaju u stjenoviti okoliš. No, to je i kraj našeg puta ovim dijelom Bjelašnice jer se sa Vijenca, dominantne uzvisine iznad Lukomira, pruža pogled na zastrašujuće dubok kanjon Rakitnice.

Lukomir i Rakitinica, omiljene turističke destinacije

„Lukomir je jedna od najviših naseobina u BiH, na otprilike 1.480 metara nadmorske visine. Praktično, nalazi se na kraju svijeta jer ovdje put završava. Ono dolje je kanjon Rakitnice. To je divljnina nad divljinama“, kaže Lorenc Konaj.

Zbog nepristupačnog terena, kanjon Rakitnice je jedno od najmanje istraženih područja na Balkanu. „Evo, upravo smo sišli skroz do Rakitnice, do visećeg mosta. Normalno, voda je pitka. Prelijepo je“, kaže Konaj.

Posljedice rata

Jugoistočno od Bjelašnice je jedna od najljepših planina u regiji, Treskavica. U proteklom ratu bila je poprište mnogih bitaka, a danas je podijeljena entitetskom linijom između Federacije BiH i Republike Srpske. „Na žalost, prepuna je mina, ali i dobro označenih planinarskih staza koje pohode mnogi, naravno uz iskusnog vodiča“, ističe Lorenc Konaj.

Prostornim planom Grada Sarajeva je još 1986. godine bilo predviđeno da se cijelo ovo područje, planine Bjelašnica, Igman i Treskavica te kanjon Rakitnice, proglasi nacionalnim parkom. Procjene su da bi kompletna sarajevska regija iz oba entiteta imala velike koristi od razvoja planinarskog turizma, posebno lokalno stanovništvo. No, zbog najavljene izgradnje hidroelektrana na gornjem toku Neretve, ti bi planovi mogli ostati samo mrtvo slovo na papiru.

dw

tačno.net
Autor/ica 5.8.2013. u 09:01