New York: „Rastezljive“ biste kineske umjetnice Hongbo plijene pažnju javnosti

tačno.net
Autor/ica 25.1.2014. u 08:34

New York: „Rastezljive“ biste kineske umjetnice Hongbo plijene pažnju javnosti

Kineska umjetnica Li Hongbo predstavila je u New Yorku papirne biste poznatih ličnosti koje liče na mermerne, a rastežu se kao da su gumene

Kineska umjetnica Li Hongbo ovih dana plijeni pažnju američke i svjetske javnosti sa svojom izložbom elastičnih i rastezljivih bisti „Tools of Study“ u njujorškoj galeriji Klein Sun, prenosi Anadolu Agency (AA).

Umjetnica Hongbo je od miliona ispresavijanih komada papira uspjela napraviti biste mnogih poznatih ličnosti, koje imaju isti izgled kao i uobičajene mermerne biste, ali posebnost njenih bisti je u tome što se mogu rastezati kao da su napravljene od gume.

Rastezljive biste ruskog pisca Maksima Gorkog, grčke boginje Athene, Michelangelovog Davida i drugih svjetski poznatih likova teške su više od po 12 kilograma, a njihova cijena je između 6.500 i 32.500 američkih dolara.

Uposlenica galerije Klein Sun, Amy Patricia Purssey, u izjavi za AA, kaže kako je izuzetno zadovoljna velikim interesovanjem građana i umjetnika za izložbu, a za kinesku umjetnicu Hongbo tvrdi da je jedan od rijetkih umjetnika koji su svojim radom uspjeli napraviti sintezu između kulture Istoka i Zapada.

Williem Molesworth, uposlenik galerije, tvrdi da je riječ o izuzetnim bistama koje imaju specifičnu umjetničku vrijednost zbog načina na koji su pravljene.

Izložba u New Yorku će biti otvorena za posjetioce do 7. maja.

 

tačno.net
Autor/ica 25.1.2014. u 08:34