Nikolaidisova “Hronika propasti” objavljena u Hrvatskoj

tačno.net
Autor 14.11.2021. u 09:44

Nikolaidisova “Hronika propasti” objavljena u Hrvatskoj

Knjiga “Hronika propasti” crnogorskog pisca i kolumniste Andreja Nikolaidisa publikovana je u Hrvatskoj u izdanju izdavačke kuće “Shura Publikacije”. Knjiga će premijerno biti predstavljena publici u sklopu književne manifestacije “Sa(n)jam knjige” u Puli, a razgovor sa autorom zakazan je za subotu 20. novembra u 17h. Pored autora o knjizi će govoriti Emir Imamović Pirke i Milan Rakovac.

Riječ je o zbirci odabranih kolumni crnogorskog autora, koja je svojevrsni odgovor na pitanje što se događa na Balkanu. Ali, oprez! Ne radi se samo o Crnoj Gori – de te fabula narratur”, naveo je izdavač.

“Kratko rečeno: radi se o jednoj od najrazornijih i najlucidnijih kritika nacionalizma i etnoklerikalizma napisanih na našem jeziku. Andrej Nikolaidis suviše je dobar pisac da bi – hvatajući se (u gotovo dnevničkome ritmu) u koštac s političkom i crkvenom agresijom na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu tokom 2020. i 2021. godine – zauzeo udobnu i niskorizičnu busiju takozvanoga neutralnog promatrača, što njegov rad presudno razlikuje od naplavina analitičkog oportunizma kakvim smo zasuti. Naprotiv, tekst funkcionira (i) kao sredstvo borbe upravo zbog toga što njegova istina izaziva nelagodu, što radi odsustva kalkulacije uspijeva prodrijeti kroz debelu kožu moći i izvući na površinu ono najskrivenije – krvave namjere. Ovom zbirkom rafalno ispaljenih i briljantno napisanih eseja Nikolaidis nastupa kao angažirani intelektualac u zamalo zaboravljenom, dakle najčasnijem smislu riječi: od one vrste koja poput svitaca prkosi kolektivnim mrakovima i podsjeća na nepobjedivost ljudske težnje za slobodom”, zapisao je o knjizi Viktor Ivančić.

”Nikolaidis surovo reže skalpelom crni čir na tijelu južnoslavenskome štono ga marmaglia (fukara) nježno zalijeva kamilicom. Nikolaidis bježi od politički “korektnog” blebetanja – bijednog “narativa” parademokratskih nomenklatura od Atlantika i Baltika do Crnog mora i do Jadrana – k’o đavo od tamjana. Nemilosni destruktor destruktora, direnmatski “nadziratelj nadziratelja” u našijenskoj Generaciji21, slijedeći velike crnogorske predšasnike, kao što su Marko Miljanov ili Mihjalo Lalić, kao što su u komšiluku Ivan Cankar, Miroslav Krleža, Radomir Konstantinović…” naveo je Milan Rakovac u predgovoru knjige.

tačno.net
Autor 14.11.2021. u 09:44