Njegoševi dani u Nikšiću

tačno.net
Autor/ica 5.9.2013. u 11:50

Njegoševi dani u Nikšiću

Ove godine obilježava se dva vijeka od rođenja vladara i pjesnika Petra Drugog Petrovića Njegoša

Tradicionalna manifestacija Septembarski dani drugi put se održava u Nikšiću, a započeta je izložbom radova akademskog slikara Dušana Jeknića, jednog od najvećih postmodernista u Crnoj Gori.

Tokom manifestacije koju organizuje Gradska uprava povodom Dana oslobođenja, predviđeno je preko 30 programa iz kulture, sporta, turizma.

U okviru manifestacije bit će održan međunarodni festival kamerne muzike, pozorišne predstave, koncerti, sportska takmičenja, turističke i privredne manifestacije. Ono što će najviše privući pažnju tokom manifestacije jesu dani posvećeni Njegošu.

Mnogi gosti manifestacije, kao i sami organizatori, potvrdili su da ovogodišnja manifestacija ima poseban značaj, s obzirom na to da će se kroz nju obilježavati najveći crnogorski kulturni jubilej, dva vijeka od rođenja vladara i pjesnika Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Dekan Filozofskog fakulteta Blagoje Cerović izjavio je ranije je da se ovogodišnji naučni skup održava uz podršku Univerziteta Crne Gore i istakao velike napore koje su u organizaciji Njegoševih dana uložili Institut za jezik i književnost i Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, a koji su rezultirali dolaskom 56 eminentnih naučnika iz najvažnijih slavističkih centara Evrope.

Njegoševi dani, čije je otvaranje pozdravio gradonačelnik Veselin Grbović, su počeli sinoć, a zatvaranje je planirano za 7. septembar.

Predsjednica Organizacionog odbora profesorica Tatjana Bečanović kazala je da se ove godine slavi najveći jubilej crnogorske kulture, te i najsvjetliji praznik obliven lučama i vječnošću, koji obilježavaju onako kako dolikuje najznačajnijoj naučno-obrazovnoj instituciji u Crnoj Gori.

„Beskrajni plavi krug za nas čuva jednu zvijezdu, 200 godina već staru. Neka lije luča po nama, a mraka mora biti“, poručila je na kraju Bečanović, ističući da se govori o pjesniku koji je pisao “svojom krvlju i izrekama, a koji nije želio da ga čitamo, već učimo napamet“.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 5.9.2013. u 11:50