Odrzan edukativni skup Zajednice Jugoslavena

tačno.net
Autor/ica 24.7.2013. u 07:50

Odrzan edukativni skup Zajednice Jugoslavena

Lijevi Centar u Stuttgartu je ovog jula (petak, 19.07.2013. g.) bio domaćin edukativnog skupa “Jugoslaveni kroz istoriju” organizovanog na inicijativu Zajednice Jugoslavena u Njemačkoj, za studente iz ovog njemačkog grada. Nakon četiri slična skupa na teritoriji nekadašnje SFRJ ovo je prvi koji su Jugoslaveni priredili i održali u inostranstvu, izvan granica ex Yu.

Njemačko događanje razgovora o realitetu Jugoslavije i Jugoslovena pratilo je 30-ak studenata političkih nauka, ekonomije, prava, filozofije, pokazalo se, izuzetno zainteresovanih za činjenicu postojanja, ali i bilanse donedavne balkanske i evropske države.

Očekivanja organizatora daleko su prevaziđena jer je zamisao o razgovorima, što su ih modelirala dva kraća predavanja, o prošlosti i sadašnjosti jugoslovenske nacionalnosti, te iskustvima i bilansima radničkog samoupravljanja, specifičnog i jedinstvenog načina organizacije socijalističke privrede, izazvala izuzetno živu raspravu protkanu zapažanjima, pitanjima i demonstracijom svojevrsne studentske “gladi“ za dodatnim informacijama.

Traženo je daleko više detalja nego što je ponuđeno u uvodnim obrazloženjima tako da je precizno akcentirano zanimanje, kad je riječ o samoupravljanju u Jugoslaviji, za organizaciju tržišta rada i robe, mjestu, zadacima i važnosti radnika u samoupravnom sistemu, odnosima unutar društva i samoupravljanju van fabrika – od mjesne zajednice, preko društvenih organizacija, škola, fakulteta, različitih institucija do skupštine SFRJ, eventualnoj perspektivi, odnosno uvođenju samoupravljanja u današnji globalni ekonomski sistem, razlikama između planske i tržišne privrede i samoupravljanju kao trećem putu.

NIje izostalo ništa manje znatiželjno „seciranje“ jugoslovenstva kao nacionalnog opredjeljenja, pa je raspravljano o razlikama između državljanstva i nacionalnosti uz objašnjavanje pojmova, nastanku ideje od početka XVIII vijeka i njenom razvoju do danas, značaju postojanja kao posebnosti, kao i negativnom uticaju kleronacionalizma na današnje društvene odnose u regiji, a uz više detalja o istorijatu, takozvanim miješanim brakovima i “važnosti” ličnih imena u određivanju nacionalne pripadnosti, te „prelasku“, iz stanja ljubavi i razumijevanja u stanje mržnje i nepodnošljivosti, u proteklih dvadesetak godina.

Ustvari i zaključno, istaknut je zahtjev za skoro organizovanje sličnih predavanja i susreta i u drugim gradovima Njemačke.

Vrijedi bilježenja da je, shodno dobrim običajima domaćina, „Lijevog centra“ – Linkes Zentrum „Lillo Herrmann“, na kraju upriličena mala zakuska s ponudom balkanskih specijaliteta u kulinarskoj kreaciji članova organizacije „Zajednica Jugoslovena u Njemačkoj“. Studentska radoznalost i poduzetnost ni u tom dijelu manifestacije nije zakazala.

tačno.net
Autor/ica 24.7.2013. u 07:50