Nova predstava u Narodnom pozorištu Mostar: publika odlučuje kakav će biti kraj

tačno.net
Autor 9.11.2016. u 13:41

Nova predstava u Narodnom pozorištu Mostar: publika odlučuje kakav će biti kraj

U Narodnom pozorištu Mostar počele su čitaće probe za novu predstavu “Odumiranje međeda” Branka Ćopića, koju režira Emir Kapetanović iz Sarajeva. U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta Mostar Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Saša Oručević, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Amela Kreso, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Goran Lozo i Vedran Vilogorac. Scenografiju i kostime radit će Lana Lončarević iz Sarajeva.

Reditelj Emir Kapetanović kaže da mu je drago što se tekst Branka Ćopića postavlja u Mostaru, 50 godina nakon praizvedbe.

“Odlučili smo da zadržimo Ćopićevu satiru, Ćopićevu kritiku vlasti, a da je ‘presvučemo’ u 2016. godinu, u probleme današnje Bosne i Hercegovine, ispričane na duhovit način, kroz predizbornu kampanju koja će se odvijati na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru”, kaže Kapetanović. Predstava govori o konstantnoj korupciji u svim segmentima u sistemu naše države, objašnjava reditelj, i uspjehu ljudi koji su za to odgovorni da tu odgovornost uvijek prebace na nekog drugog.

“Likovi naše predstave nakon što potroše izlike – u ovom slučaju, na miševe, piliće, lisice…, pokušavaju da prebace odgovornost na međeda kako bi pokrili ogromni trošak iz državnog budžeta mjesec dana pred izbore. Izbori se bliže, oni nisu uspjeli pokriti trošak, a kraj predstave koji zavisi od publike otkrit će i njihovu sudbinu”, kaže Kapetanović.

Premijera je planirana početkom druge polovine decembra. “Već prema čitaćim probama uvjeren sam da ćemo napraviti nešto drugačije, nešto jako zanimljivo. Ono što je zanimljivost predstave jest da će publika biti ta koja će birati kraj. Već pripremamo dva kraja, tako da će predstava biti interaktivna i od samog početka publika određuje dramaturgiju i daljnji nastavak razvoja radnje u predstavi”, otkriva reditelj. Odnosno, svaka izvedba će biti drugačija.

“S obzirom da predstava govori o narodu, o izborima, o korupciji, o svemu onome što se tiče nas s jedne strane, kao glumaca i reditelja na sceni, i publike s druge strane, odlučili smo da su i oni ti koji će zajedno s nama odlučiti kakav će biti kraj predstave i dati poruku koja će biti ovakva ili onakva, ovisi od toga što će većina odlučiti. Svaka izvedba – publika odlučuje”, kaže Kapetanović.

Lana Lončarević kaže da je scenografija predstave “Odumiranje međeda” veoma interesantna.

“Sve je savremeno, na sceni će prevladavati svijetli tonovi”, kaže Lončarević.

Adnan Lugonić, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar, kaže da je Ćopićev tekst, iako pisan 1958. godine, i danas itekako aktuelan – govori o tome da li je demokratija kakvu danas živimo samo puka obmana ili nam stvarno daje slobodu i mogućnost izbora.

 

tačno.net
Autor 9.11.2016. u 13:41