Novi Izraz je časopis koji po svom konceptu mora imati stav

tačno.net
Autor/ica 20.5.2016. u 10:15

Novi Izraz je časopis koji po svom konceptu mora imati stav

Sinoć je u Mostaru predstavljen novi broj časopisa za književnu i umjetničku kritiku Novi IzrazO Časopisu su govorili: Enver Kazaz, Asmir Kujović, Elvedin Nezirović i glavni urednik Edin Pobrić.

Novi Izraz se već više od pola stoljeća svoga postojanja bavi književnom i umjetničkom kritikom, i jedno vrijeme, u svojim počecima, a osnovan je daleke 1957. godine, bio je i jedini časopis na južnoslovenskom prostoru koji je pokrivao ovu oblast. Od Midhata Begića, Kasima Prohića, Huseina Tahmiščića, Luke Pavlovića pa preko redakcija Dževada Karahasana, Tvrtka Kulenovića i Hanife Kapidžić Osmanagić, Časopis je uvijek imao značajnu ulogu kako u pokretanju nekih važnih pitanja iz domene književne i umjetničke kritike do afirmacije mladih talentovanih ljudi koji su mogli objaviti svoje tekstove u uglednom mediju. Iduće godine Novi Izraz će obilježiti 60 godina postojanja.

dp4

Novi Izraz se sastoji od stalnih rubrika: Temat, Ogledi, Prevodi, Esejistika kroz vrijeme, Posvetni prikazi i Književne teorije i interpretacija. Tema ovog broja je Diskurs moći: književnost i ideologija. Temat je zastupljen kroz dva segmenta – dijelu sa naučnim i esejisitičkim tekstovima i intervjui sa pet pisaca: Tvrtko Kulenović, Miljenko Jergović, Nura Bazdulj-Hubijar, Nebojša Lujanović i Irfan Horozović. Osim što okuplja velike autore iz svijeta književnosti daje i priliku mladim talentovanim ljudima da se afirmiraju.

dp

prof.dr. Edin Pobrić

Asmir Kujović  je istakao da je ovaj novi broj časopisa pročitao u jednom dahu. Ovaj časopis ima novi koncept, izuzetno zanimljivog i važnog je temata za našu savremenu društvenu zbilju u kojoj živimo. Književnost, ideologija, te naročito to što se tekstovi iz svih ostalih rubrika naslanjaju na ovaj temat te kod intervjuima s piscima gdje je svaki kazao svoje mišljenje iz svog ugla…. 

Novi Izraz je najvažniji kulturni događaj BiH-e. Časopis nema smisla ako nije tematski. Časopisi su nekada bili središte formiranja društvenog dijaloga i središte oko kojeg se stvaralo lokalno društveno znanje. U svakoj zemlji časopis ključno iskušava pitanja budućnosti, Najbolja književnost je ona koja je subverzivna prema ideologijama, kazao je prof.dr. Enver Kazaz. Tematski uređivati časopis znači da ste u krugu ogromnog protoka ideja. Nadam se da će ova redakcija imati snage za nove temate. 

Novi Izraz je priča za koju se nadam da će biti nastavljena nasuprot svega onoga što zovem turbo-folkom, da će doći do biblioteka, da će časopis pokušati da odvoji bitno od nebitnog, da će biti časopis koji će imati stav. Mi moramo imati stav. Novi Izraz mora imati koncept i odvojiti kritički šta je to dobro a šta loše. Izraz će uvijek biti kombinacija esejizma ali ne dam impresionističke tekstove. Izraz mora biti nešto što baštini nauku o književnosti,  kazao je između ostalog glavni urednik časopisa prof. dr. Edin Pobrić. 

tačno.net
Autor/ica 20.5.2016. u 10:15