Novi uspjesi balerina Balet Mostar Arabesque u Portugalu

tačno.net
Autor/ica 1.7.2019. u 20:24

Novi uspjesi balerina Balet Mostar Arabesque u Portugalu

U subotu i nedjelju 29. i 30. 06. 2019. naše su balerine iz Balet Mostar Arabesque (BMA) učestvovale na svjetskom natjecanju Finala Dance World Cup 2019, koji se ove godine održava u prelijepom istorijskom gradu Braga u Portugalu od 28.06. do 06.07. 2019. godine.

Direktorica BMA prof. Arleta Ćehić ne krije svoje veliko zadovoljstvo što su njene učenice u veoma jakoj konkurenciji uspjele da ostvare bolje rezultate nego na Balkanskim kvalifikacijama u Zagrebu, gdje su osvojile prva i druga mjesta.

Naime, Lora Trolić (6) je uspjela savladati pritisak da nastupi bez rekvizita kutije iz koje izlazi “Lutka Lora”, pošto je kutija izgubljena u aviotransportu, i u svjetskoj konkurenciji kategorije Mini solo balet ostvari napredak za cijelih 6 bodova u odnosu na kvalifikacije DWC 2019.

Druga takmičarka Eva Schafer (11) je u kategoriji Kids Solo National imala odličan flamenco nastup i osvojila čitavih 6,2 boda više u odnosu na kvalifikacije DWC 2019, a najveće iznenađenje je priredilo izvanredno odjeljenje Balet Mostar Arabesque iz Širokog Brijega, koje je na kvalifikacijama osvojilo 70 bodova, a na svjetskoj razini jake konkurencije 83,7 poena, što je za čitavih 13,7 više.

 

Prof. Ćehić ističe da je BMA i ove godine potvrdio svoj pravac njegovanja najviših vrijednosti rada i da je vidan razvoj baleta u gradu Mostaru i Širokom Brijegu. Izražava žaljenje što ostala djeca, koja su se kvalificirala sa još boljim rezultatima, nisu mogla iz raznih razloga biti dijelom ovog natjecanja, ali se nada da će biti prilike i dodaje: “U budućnosti se nadamo da će šira društvena zajednica shvatiti da je veliko ulaganje u našu djecu, naša najveća dobit.”

tačno.net
Autor/ica 1.7.2019. u 20:24