Objavljena knjiga Ešrefa Zaimbegovića „Iskušenja vremena“

tačno.net
Autor/ica 25.3.2022. u 16:27

Objavljena knjiga Ešrefa Zaimbegovića „Iskušenja vremena“

U izdanju Centra za kritičko mišljenje i portala Tacno.net nedavno je iz štampe izašla knjiga Ešrefa Zaimbegovića „Iskušenja vremena“.

Ešref Zaimbegović (1946), magistar ekonomskih nauka, dugogodišnji je saradnik portala Tacno.net. Po ocu Modričanin, po majci Šamčanin koji vuče korijene iz porodice Zukić. U Bosanskom Šamcu živi od 1947. godine.

Osnovnu i srednju ekonomsku školu završio je u Bosanskom Šamcu. Studirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a postdiplomski studij završio na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Aktivno je igrao fudbal u FK „Borac“ Bosanki Šamac od 1961. do 1973, a nastupao je i za amatersku fudbalsku reprezentaciju BiH 1966. godine.

Radio je u Komunalnoj banci i ekonomskoj školi Bosanski Šamac. Vršio je dužnost potpredsjednika SO i predsjednika Izvršnog odbora SO Bosanski Šamac. Nakon toga bio je direktor Ro „Agropromet“ i RO „Uniglas“ Bosanski Šamac.

Od maja 1992. do juna 1993. bio je u srpskim logorima u Bosanskom Šamcu, Batkoviću i Vlasenici. Od 1993. do penzionisanja 2012., radio je za koncern Saint Gobain u Njemačkoj i Češkoj.

Sedamdestih godina pisao je za sarajevske „Sportske novine“ i zagrebačke „Sportske novosti“. Osamdestih godina pisao je priloge za „Šamačke novine“. Od početka novog milenija pisao je za portal domaljevac.com, mjesečnik „Posavina“  a danas piše za portal tacno.net.

„Kažu da život piše romane. Autor ovog djela svoje životno iskustvo nije prožeo kroz jedna roman, ali nam je podario more zanimljivih tekstova satkanih u više interesantnih tematskih cjelina. Njegove priče su prožete emocijama. Kompariraju sadašnje i prošlo vrijeme. Odišu ljubavlju za gradom u kojem je proživio veći dio svog života. Govori o gradu punom uspomena i mjestu koje je s posebnim pijetetom odabrao za posljednju luku svog životnog puta.

Iako su ga impresionirala i mamila svjetla raznih velegrada to nije bilo dovoljno da se zaboravi voljeni Bosanski Šamac.

Osim Bosanskog Šamca autor je pisao o dobrim ljudima koje je susretao u svom životu. Pisao je o osobama koje su na njega ostavile poseban dojam, a koje su na ovaj ili onaj način obilježile njegov životni put, sportsku karijeru i koji su ostavli traga u njegovom profesionalnom pozivu.

Neizbrisiva sjećanja i teška vremena koje je proveo u zatočeništvu, ali kako i sam autor kaže “iskre svjetlosti u tim tamnim vremenima” našli su mjesto u njegovim tekstovima kao pečat vremena u kojem je živio i kojeg je preživio.

Malo tko bi od agnostika, kakvim se autor izjašnjava, očekivao tekstove o islamu, religiji, vjeri. Autor je ušao i u te teme, ali i teme o nacionalizmu, komunizmu i povjesnim silnicama kroz koje su prožete sve priče koje je autor apsolvirao u ovom djelu.

Obrađeno je još podosta vrlo zanimljivih tema i sve su one unutar ovih korica. Plijene pažnjom i izazivaju čitaoca namjernika da otkrije iskušenja vremena iz bogate Ešrefove životne storije.“

Knjigu možete naručiti putem web shopa portala Tacno.net.

tačno.net
Autor/ica 25.3.2022. u 16:27