Objavljeno bosanskohercegovačko izdanje knjige Viktora Ivančića “Radnici i seljaci”

tacno.net
Autor 8.4.2021. u 12:09

Objavljeno bosanskohercegovačko izdanje knjige Viktora Ivančića “Radnici i seljaci”

Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net objavili su bosanskohercegovačko izdanje knjige Viktora Ivančića “Radnici i seljaci”.

Rekli su o knjizi:

„Vrlo daleko od spektra konsenzualno legitimiranih javnih tema i problema, priče iz Radnika i seljaka grotesku ovdašnje normalizacije nacionalizma i restauracije kapitalizma tretiraju otrovno, beskompromisno i neusporedivo duhovito.“ (Boris Postnikov)

„Gorka je knedla Ivančićevog smeha, taman one veličine raznetih ljudskih tela književnih likova, palih na bojnom polju književnosti koja je iznenada postala moćnija od života. Ko bi se nadao tom obrtu?“ (Saša Ćirić)

„Najprovokativniji i najsubverzivniji aspekt ovih priča zbog kojega će udarac kafkijanskom sjekirom doista načiniti pukotinu u čitatelju/ici nisu ni stvarni akteri i stvarni događaji, ni mete kritike i pobuna protiv raznih vidova represije, već ono što ta pobuna može uključivati, a to je nasilje.“ (Katarina Luketić)

„Radikalne situacije u kojima Ivančićevi likovi posežu za radikalnim rešenjima (…) predstavljaju moćnu metaforu jer označavaju jedan redak svetonazorski urlik u doba koje se davi u žabokrečini centrističkih politika.“ (Bojan Marjanović)

Knjiga Viktora Ivančića “Radnici i seljaci” je angažirana književnost u njenom najboljem izdanju. Revolucionarno štivo koje je do kraja otkrilo mehanizme poretka. (Amila Kahrović Posavljak)

Viktor Ivančić rođen je 1960. u Sarajevu, a danas živi u Splitu. Od početka 1980-ih radi kao profesionalni novinar. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji glavni urednik satirično-političkog tjednika Feral Tribune. Za svoj je novinarski rad dobio više međunarodnih nagrada i priznanja. Objavio je političku studiju Točka na U (1998), zbirku eseja Zašto ne pišem i drugi eseji (2010), publicističke zbirke Lomača za protuhrvatski blud (2003), Šamaranje vjetra (2003), Animal Croatica (2007), Jugoslavija živi vječno (2011), Sviranje srednjem kursu (2015), foto-monografiju Iza sedam logora (2018, u suautorstvu s Hrvojem Polanom i Nemanjom Stjepanovićem), romane Vita activa (2005) i Planinski zrak (2009), te zbirku priča Radnici i seljaci (2014). Autor je kultne kolumne Bilježnica Robija K., koju redovno piše već skoro četiri desetljeća. Nakon više pojedinačnih zbirki tih satiričnih priča, 2018. je objavljen komplet Robija K. u pet tomova, koji je dosad tiskan u nekoliko izdanja.

Knjigu možete naručiti na e-mail adresi [email protected]

tacno.net
Autor 8.4.2021. u 12:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija