Od Radioheada do Dylana – svi luduju za slikarstvom

tačno.net
Autor/ica 9.8.2013. u 11:41

Od Radioheada do Dylana – svi luduju za slikarstvom

Bavljenje slikarstvom među svjetskom glazbenom elitom nije toliko rijetko i neuobičajeno kako se može činiti, piše britanski list The Independent, napominjući kako mnogi moderni glazbenici u umjetničkom izražavanju često posežu za slikarskim kistom.

Vijest da će američki kantautor Bob Dylan krajem mjeseca u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta izložiti dvanaest svojih radovaza toga glazbenika nije ništa novo – Dylan je već izlagao u nekoliko galerija od Londona do New Yorka, podsjeća The Independent. Dylan slika kako bi si olakšao duge sate provedene na turnejama, a isto je radio i Jimi Hendrix, čiji su crteži olovkom i akvareli također nastajali “na cesti”.

Neki su glazbenici prvi dodir s umjetnošću imali upravo kroz slikanje –John Lennon je pohađao Liverpool Art Institute i do kraja života volio crtati. Utemeljitelj, pjevač i gitarist legendarnog sastava Pink FloydSyd Barrett slikati je počeo još u školi, a svojoj se mladenačkoj strasti vratio nakon što je 1968. napustio kultnu glazbenu skupinu.

Ronnie Wood
, gitarist Rolling Stonesa i jedan od najpoznatijih britanskih glazbenika, pohađao je londonski Ealing Art College. Među onima koji su kupili neku njegovu sliku je i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Kanadska glazbenica Joni Mitchell svoje slikarsko umijeće pokazala je na nekoliko korica svojih albuma, a njezina online galerija trenutno nudi 289 radova. Mitchell često u intervjuima naglašava kako joj je slikarstvo prva ljubav, dok glazba dolazi tek na drugome mjestu.

Thom Yorke iz benda Radiohead već više od deset godina surađuje s umjetnikom Stanleyem Donwoodom pod zajedničkim imenom “The White Chocolate Farm”, koje potpisuje velik dio vizualnih rješenja za Radioheadove albume.

Paul Simenon iz skupine The Clash nevjerojatno je plodan umjetnik s već realiziranih osam izložaba diljem Velike Britanije, najrecentnija od kojih je predstavila njegove dojmove s puta po Španjolskoj. Marilyn Manson nekada je prodavao akvarele dilerima droge – sada svoja djela gotičke tematike izlaže s obje strane Atlantika.

Monumentalna ulja na platnu Paula McCartneya često su izlagana u javnosti, pa ih je pogledati u liverpoolskoj galeriji Walker Art došla i sama kraljica, a njegove se slike često uspoređuju s onima Willema de Kooninga. Frontmen grupe The Doors Jim Morrison inspiraciju za slikanje nalazio je u maničnoj energiji i apstraktnom impresionizmu Jacksona Pollocka, baš kao i John Squire iz benda The Stone Roses.

Što je to što ih privlači kistu i slikanju najbolje je opisala Donna Summer, piše The Independent: “Razlika između slikanja i glazbenih nastupa je u tome što na kraju koncerta ne ostaje ništa osim osjećaja ushita koji s vremenom jenjava dok, kod slikanja, ono što naslikate ostaje zauvijek”, kazala je Summer.

Kada malo bolje pogledate, nevjerojatno je koliko ozbiljno glazbenici doživljavaju svoje slikarstvo, zaključuje The Independent.

tportal

tačno.net
Autor/ica 9.8.2013. u 11:41