Odlazak ikone Mostara i muzičke legende: Umro Ilijaz Delić

tačno.net
Autor/ica 9.9.2013. u 07:22

Odlazak ikone Mostara i muzičke legende: Umro Ilijaz Delić

Noćas, jedan sat iza ponoći u Fojnici je u 78. godini života umro Ilijas Delić jedan od osnivača popularnog sastava “Mostar Sevdah Reunion”. Nakon teške i kraće bolesti, prestalo je da kuca srce poznatog pjevača i boema iz Mostara.

Nalazio se u Fojnici na rehabilitaciji. Bio je čest gost ovog malog bosanskog gradića, a prije nešto više od dva mjeseca je i svoj posljednji rođendan proslavio upravo u Fojnici, objavio je “Dnevni avaz”.

Ilijaz Delić rođen je 13.06.1936. godine u Mostaru. Kako piše na zvaničnoj stranici „Mostar Sevdah Reuniona“ Ilijaz je izučio bravarski zanat, nikad u ruke nije uzeo niti turpiju niti čekić.

Kao devetnaestogodišnjak se uputio u Beograd da polaže stručni ispit kao muzičar/zabavljač, koji je zahvaljujući svom velikom talentu bez muke položio. Svoj prvi nastup je imao u Beogradu 1957. godine u „Stambol kapiji“, poznatom okupljalištu beogradskih boema i sastajalištu književnika, novinara, glumaca, pjevača itd.

U Beogradu je živio i radio punih 38 godina. Godine 1991. dolazi u svoj voljeni i rodni grad Mostar. Posljednji nastup je imao u proljeće ove godine u Frankfurtu, nakon čega se zdrastveno stanje pogoršalo zbog karcinoma pluća, pa je boravio u Fojnici na rehabilitaciji.

Tokom svoje bogate pjevačke karijere, imao je mnogo nastupa i svugdje bio drag gost i prepoznatljiv po svom umiljatom glasu.

Dženaza i ukop Ilijaza Delića obavit će se u Mostaru 11.9.2013. u 17.30 na Sutini.

Pjesma legendi  Ilijazu Deliću koju je napisao njegov najmlađi brat Tahir Delić Tašo

Okreneš se,  lijevo, desno
kako vrijeme brzo leti
ej živote, srećo, tugo
pjesme srce ja posveti.

Cijeli život sabrao sam
u sve pjesme, u sve rime
kada odem s’ ovog svijeta
nek’ spominju moje ime.

Sa pjesmom sam tugovao
sa pjesmom sam drugovao
na vrhu sam, na dnu bio
pjesmi život poklonio.

Kad slušali pjesme moje
opjevane srcem, žara
kažite im, pjevao nam
Iza Delić, iz Mostara.

tačno.net
Autor/ica 9.9.2013. u 07:22