Odlazak kraljice dramaturgije

Gradimir Gojer
Autor/ica 30.6.2019. u 12:01

Odlazak kraljice dramaturgije

Borka Pavićević – Foto: Haris Čalkić za urbanmagazin.ba

memento mori za Borku Pavićević

Danas je najtužnija beogradska ulica Birčaninova. Ali tuguju i u Ive Lole Ribara, danas Svetogorskoj i na Crvenom krstu, i svi mi Borkini prijatelji i poznanici… Jer, zaspala je kraljica jugoslavenske dramaturgije Borka Pavićević.

Osnivajući u Paviljonu Veljković u Birčaninovoj ulici u Beogradu Centar za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević napravila je i ostavila nam jedini istinski prostor kulture i demokratskih sloboda i dijaloga u današnjem Beogradu.

Počevši u čuvenom dramaturškom timu Mire Trailović u uglednom Ateljeu 212 sa Mihizom i Jovanom Ćirilovom Pavičevićeva je nastavila svoj put dramaturga kao umjetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta. Bila je suradnikom najznačajnijih redatelja Jugoslavije, dvije decenije darovala je rastu BITEF-a,  a njen doprinos stvaranju kazališne avangardnosti posebno je ispoljen u teatrima Nova osećajnost i KPGT.

Borka Pavićević, istinska kraljica dramaturgije naših zemljopisnih i duhovnih prostora ostavila je nezanemarljivi trag u teatrima od Subotice do Splita, od Ljubljane do Skoplja.

Njen kolumnistički opus posljednjih godina ispisan na stranicama prozora (jedinog!!!) u demokraciju, beogradskog dnevnika Danas, značajno je širio obzorja političkih i umjetničkih sloboda.

Svestrano angažirana, posebice svojedobno u Beogradskom krugu, Borka je krčila puteve slobodarstva i demokracije nadgrađujući sve otvaranjem najživljeg i najdemokratskijeg prostora u Paviljonu Veljković.
Danas je najtužnija beogradska ulica Birčaninova. Ali tuguju i u Ive Lole Ribara, danas Svetogorskoj i na Crvenom krstu, i svi mi Borkini prijatelji i poznanici…

Jer, zaspala je kraljica jugoslavenske dramaturgije Borka Pavićević.

Zanavijek je otišla u neku novu osećajnost.

Puštam suzu, a valjda ću i ružu za onu koja je zaista živjela teatarsku i književnu avangardu. Do kraja, samosvjesno.
Borka, bila si i ostala kraljica. U teatru, u politici, svugdje gdje si znala i umjela krčiti nove i autentične putove.

Gradimir Gojer
Autor/ica 30.6.2019. u 12:01