Odlazak velikana: Napustio nas je David Bowie

tačno.net
Autor/ica 11.1.2016. u 11:10

Odlazak velikana: Napustio nas je David Bowie

Legendarni britanski muzičar i umjetnik David Bowie preminuo je u 69. godini nakon tajne borbe s rakom koja je trajala 18 mjeseci.

Vijest je na Twitteru potvrdio i njegov sin Duncan Jones, napisavši uz zajedničku fotografiju: “Vrlo mi je žao i tužan sam zbog toga što moram reći da je to istina. Bit ću offline neko vrijeme”.

David Bowie rođen je kao David Robert Jones u Londonu 8. januara 1947. godine. Bio je rock muzičar, kompozitor, glumac, producent, aranžer i muzički tehničar.

Muzički je bio aktivan punih pet desetljeća, izdao preko 30 studijskih albuma i vječno sklon mijenjanju muzičkog stila i imidža, te poznat po svojoj ekscentričnosti i osebujnom stilu.

Njegov rad i inovacije naročito postaju specifične od 1970. godine, a bio je poznat kao kreator “glam rocka” i “psihodeličnog folka”. Mnogi su ga smatrali jednom od karizmatičnijih i intrigantnijih rock zvijezda svih vremena.

Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, reditelj i vizualni umjetnik.

Obožavatelji Bowieja na društvenim mrežama komentarišu i žale njegovu smrt, navodeći kako je pjevač u očekivanju vlastite smrti najvjerovatnije detaljno isplanirao svoj posljednji muzički uradak i termin u kojem je objavljen za javnost.

U svom posljednjem muzičkom videu za pjesmu “Lazarus”, koji je objavio samo tri dana prije smrti, Bowie pjeva o tome kako je “živio kao kralj”, te kako je sad “u raju”, “nema ništa izgubiti” i konačno je “slobodan kao ptica”

 

Klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 11.1.2016. u 11:10