ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “GLUMAC JE…GLUMAC JE…GLUMAC“ ZIJAHA SOKOLOVIĆA

tačno.net
Autor 4.10.2015. u 14:32

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “GLUMAC JE…GLUMAC JE…GLUMAC“ ZIJAHA SOKOLOVIĆA

Promocija knjige Zijaha Sokolovića “Glumac je…glumac je…glumac“ održana je danas u Kamernom teatru 55 u okviru OFF MESS programa 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Na početku promocije Zijah Sokolović se zahvalio Festivalu MESS za vrijeme izdvojeno za ovu predstavu koja je prije 37 godina nastala upravo na Festivalu malih i eksperimentalih scena.

Govoreći o knjizi, a istovremeno i o predstavi “Glumac je…glumac je…glumac“, koja će se u okviru OFF MESS programa igrati u nedjelju 04. oktobra u 22 sata u Kamernom teatru 55, Sokolović je istakao da se njegov način igre i način razumijevanja pozorišta počeo mijenjati kroz ovu predstavu. “Družeći se sa ljudima koji su vrhunski reditelji, došao sam u situaciju da igram, ne ono što osjećam, nego ono što neko drugi misli. Ono što je za mene interesantno jeste da kada sam došao do smisla toga šta je glumac i šta je gluma, ja sam – sretan, otišao u svijet“, naveo je Sokolović te dodao da se prostor umjetnosti ne može negirati jer je to je teroristički čin.

Zamislivši promociju kao razgovor sa svojim mladim kolegama, zajedno sa Sokolovićem govorila je i mlada bh. glumica, Dina Mušanović, koja se zahvalila na prilici da govori o samoj knjizi. “Lijepo je, plemenito i izuzetno nesebično što je ovo i prilika nama mladima, konkretno meni da usporedim veliko iskustvo Zijaha Sokolovića sa mojim koje je jako malo i koje zapravo  tek treba da počne“, istakla je Mušanovićeva.

 

tačno.net
Autor 4.10.2015. u 14:32