Održana promocija knjige Nerzuka Ćurka “Rasprava o miru i nasilju (geo)politika rata-(geo)politika mira-studij mira”

tačno.net
Autor 27.10.2016. u 18:38

Održana promocija knjige Nerzuka Ćurka “Rasprava o miru i nasilju (geo)politika rata-(geo)politika mira-studij mira”

Sinoć je u Kamernom teatru 55 održana promocija knjige univerzitetskog profesora i politologa Nerzuka Ćurka “Rasprava o miru i nasilju (geo)politika rata-(geo)politika mira-studij mira” koja propituje dva ključna subjekta ljudske historije mir i nasilje.

O knjizi su govorili Viktor Ivančić, Kristina Ljevak, Sead Turčalo, Emir Hadžihafizbegović i autor.

Povodom izlaska knjige, Ćurak je rekao kako je smatrao važnim da se naša javnost upozna o teorijskim razmatranjima elemenata koji suštinski dovode do nasilja, te da kroz teoriju mira i direktni angažman možemo mijenjati društvo iz autentične kulture nasilja u autentičnu kulturu mira.

“U historiji čovječanstva vidimo da je riječ o nepreglednoj borbi između kulture nasilja, ubijanja, genocida, zločina, holokausta i s druge strane nastojanje nekih veličanstvenih ljudi da pokušaju na miran način zaustaviti tu negativnu stranu ljudske historije”, kazao je Ćurak.

On ističe da sebi moramo priznati da smo društvo nasilja te da je kultura nasilja glavna. Da ta kultura nasilja rađa kulturu herojstva, kultura herojstva kulturu smrti, kultura smrti kulturu nerada. Ono što nam nedostaje je, smatra, razvoj kulture mira.

klix.ba

tačno.net
Autor 27.10.2016. u 18:38

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija