Organizirana prisilna iseljavanja Srba iz NDH

tačno.net
Autor/ica 1.7.2015. u 08:56

Organizirana prisilna iseljavanja Srba iz NDH

Na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu jučer je predstavljeno najnovije izdanje Srpskog narodnog vijeća. Riječ je o knjizi Filipa Škiljana „Organizirana prisilna iseljavanja Srba iz NDH“ koja je objavljena uz podršku Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Kako je na promociji objasnio autor, knjiga je počela nastajati prije 8 godina.

– Ideja mi je pala na um nakon pregledavanja velikog fonda Državnog ravnateljstva za ponovu u kojem se oko 150 kutija odnosi upravo na srpski odsjek. Dokumenti koji su se nizali u ovom fondu bili su prvoklasni materijal za povjesničare – od građe koja je govorila o oduzimanju imovine, preko one koja je govorila o planiranju iseljavanja, do gradiva koje se ticalo samih deportacija – rekao je Škiljan i dodao kako je prilikom izrade poimeničnog popisa prisilno iseljenih naišao na probleme budući da je dio podataka bio nepotpun.

Autor, koji je zaposlen na Institutu za migracije i narodnosti, kaže da mu je najveću podršku pružio urednik knjige Milan Šarac, a da se sav trud isplatio shvatio je onoga trenutka kada je dobio komplimente od vlastitog djeda i preživjelih prisilno iseljenih koji su se našli na poimeničnom popisu objavljenom na CD-u koji je sastavni dio knjige.

Dragan Markovina, povjesničar i voditelj Arhiva Srba u Hrvatskoj koji je moderirao promociju, kazao je kako je važno da se Škiljanova knjiga pojavila baš u ovom trenutku budući da se sve češće susrećemo s otvorenim negiranjem onoga što se događalo za vrijeme NDH.

– Knjiga je utemeljena na ozbiljnom znanstvenom istraživanju pa ju je stoga teško polemički negirati. Nadam se da će ona doprinijeti demokratizaciji hrvatskog društva – rekao je Markovina i dodao da Škiljanova knjiga donosi presjek temeljnih polazišta nacističke i ustaške ideologije, zatim teorijsku podlogu, a nakon svega se bavi i konkretnim događajima: progonima, prekrštavanjem, organiziranim iseljavanjem i otimanjem imovine u vlasništvu Srba, odnosno srpskih institucija.

tačno.net
Autor/ica 1.7.2015. u 08:56