Otišao je Tvrtko Kulenović: “Najveći bosanski intelektualac, pisac svjetskog formata, najbolji medju nama”

tačno.net
Autor 14.4.2019. u 08:14

Otišao je Tvrtko Kulenović: “Najveći bosanski intelektualac, pisac svjetskog formata, najbolji medju nama”

U Sarajevu preminuo   bosanskohercegovački književnik i profesor Tvrtko Kulenović.

Tvrtko Kulenović rođen je u Šapcu, 9. aprila 1935. godine, gdje je završio osnovnu školu i prvi razred gimnazije. Srednju školu završava u Sarajevu (Druga muška gimnazija). Studirao je i diplomirao jugoslavensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Po odsluženju vojnog roka zaposlio se u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu na klasifikaciji strane knjige, gdje ostaje do 1968. Iste godine stupa na dužnost dramaturga Narodnog pozorišta

Od 1965. do 1967. boravio je na Osmania University u Hyderabadu, Indija, gdje je studirao klasičnu indijsku i azijsku estetiku, posebno pozorište. Od januara do juna 1971. na Istituto del Teatro, Universita di Roma, izučavao je commedia del’ arte i njene veze s azijskim pozorištem.

Godine 1971. izabran je za asistenta na novootvorenom Odsjeku za komparativnu književnost, teatrologiju i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

U novembru 1974. doktorirao je na temu “Teorijske osnove modernog evropskog i klasičnog azijskog pozorišta” na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te je 1975. biran u zvanje docenta, 1980. u zvanje vanrednog profesora i 1983. u zvanje redovnog profesora na Odsjeku za opću književnost i bibliotekarstvo (preimenovan u Odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo).

Predavao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (postidplomski studij). Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim simpozijima. U dva navrata, 1981. i 1987, boravio je i predavao kao gostujući profesor u okviru Fulbrightove fondacije u SAD-u (Univerzitet Rutgers, Univerzitet Floride i Univerzitet Illinoisa – projekt o genocidu).

Bio je prvi predsjednik P.E.N. centra Bosne i Hercegovine, osnovanog 30. oktobra 1992, te direktor Narodnog pozorišta Bosne i Hercegovine (1999–2003). Također je bio redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te saradnik časopisa Sarajevske sveske. Pisao je romane, eseje iz oblasti teatrologije i književne teorije i kritike, putopise, pripovijetke, radiodrame.

Autor je brojnih putopisa i knjiga a roman “Istorija bolesti” smatra se jednom od najboljih knjiga bh književnosti.

 • Odanost jugu, putopis, 1970.
 • Putovanje, putopis, 1974.
 • Pejsaži zrelog doba, putopis, 1979.
 • Karavan, zbirka pripovjedaka, 1981.
 • Kasino, roman, 1987.
 • Mehanika fluida, putopis, 1987.
 • Čovekova porodica, roman, 1991.
 • Istorija bolesti, roman, 1994.
 • Jesenja violina, roman, 2000.
 • Majka voda, putopisi, 2004.
 • Trag crne žuči, pripovijetke, 2005.

Život Tvrtka Kulenovića najbolje je rezimirao pisac  Zlatko Topčić

“Sada kada vise nema, mozemo, bez prigodnih pretjerivanja, konačno priznati da je bio najveći bosanski intelektualac, pisac svjetskog formata, najbolji medju nama. Čovjek bez ružnih rijeci. Plemeniti sin velikog slikara Hakije Kulenovića!”

tačno.net
Autor 14.4.2019. u 08:14