OTVARANJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA “Windows to he World, Windows to the Soul” U UMJETNIČKOJ GALERIJI BiH

tačno.net
Autor/ica 19.4.2018. u 14:18

OTVARANJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA “Windows to he World, Windows to the Soul” U UMJETNIČKOJ GALERIJI BiH

Večeras će se održati  otvaranje izložbe fotografija “Windows to the World, Windows to the Soul”, fotografa Sukija Medenčevića, priznatog člana Američke asocijacije snimatelja (ASC), u četvrtak, 19. aprila, u Umjetničkoj galeriji BiH sa početkom u 20 sati, a u okviru programa Modul Memorije 2018.

Izložbu “Windows to the World, Windows to the Soul” čini 50 tematski različitih fotografija, snimljenih u različitim krajevima svijeta. Radeći kao snimatelj u narativnom svijetu filma, televizije i dukumentarnog filma, Medenčevićeva posvećenost pričanju priče kroz svjetlo, kompoziciju i pokret kamere je uvijek imalo duboke korijene u njegovoj umjetničkoj fotografiji. Njegovo snimateljsko oko uvijek aktivno traži momente koji uhvaćeni kao jedna fotografija mogu da komuniciraju istu ideju kao dio filmske scene. Na isti način, on je fasciniran interakcijom svjetla i teksture, geometrije i ljudi koji ponekad stvaraju lijepu harmoniju, a ponekad dramatičan sukob.

“Moje filmsko usmjerenje je vrlo prisutno u svim mojim portretima. Tu postoji vrlo intimna veza između moje kamere i osobe ispred objektiva, dajući nam za trenutak  pogled u ljudsku dušu, bez obzira da li se radi o djevojčici iz plemena Maja u Gvatemali ili slučajnoj maloj Roma djevojčici koja kroz ogradu očarano posmatra svadbu na koju ne može ići. Moje umjetničke fotografije su rezultat velike ljubavi i posvećenosti slici. Za mene, fotografije će uvijek ostati strast i, vjerovatno, nikada profesija.”, rekao je Medenčević o ovoj izložbi.

Suki Medenčević je rođen u Derventi, Bosna i Hercegovina. Završio je studije za filmsku kameru na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU u Češkoj. Suki odlazi da živi u Los Angeles-u gdje radi u produkciji igranih i filmova za TV. Nakon svog prvog igranog filma, snimljenog 1994-te, Suki nastavlja sa konstantnim radom u Holywoodskoj filmskoj industriji na preko 15 igranih i TV filmova, mnogim reklamama  i dokumentarnim filmovima. Trenutno radi na USC School of Cinematic Arts, New York Film Academy, a redovan je gost i predavač na mnogim drugim priznatim filmskim školama. 2010-e je primljen u American Society of Cinematographers, ASC, svjetsku najprestižniju snimateljsku organizaciju. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

U subotu, 21. aprila, u 12 sati, bit će održano predavanje Sukija Medenčevića u Umjetničkoj galeriji BiH, “Kafa sa autorom”.

tačno.net
Autor/ica 19.4.2018. u 14:18