Otvaranje izložbe Med – Čežnja za Svjetlom Samira Sinanovića u Sarajevu

tačno.net
Autor 21.4.2015. u 12:55

Otvaranje izložbe Med – Čežnja za Svjetlom Samira Sinanovića u Sarajevu

Med – Čežnja za Svjetlom naziv je jedinstvene izložbe fotografija autora Samira Sinanovića. Svečano otvaranje izložbe je zakazano danas, 21.04.2015. u 19:00 sati, u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića, na adresi Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo. Ovo je ujedno i prva postavka na domaćem terenu, a ista će biti dostupna za javnost do 1. maja.

Apstraktnu izložbu inspirisanu stvaranjem života, do sada je imala priliku vidjeti publika Crne Gore. Fotografije su izazvale veliko zanimanje ljubitelja crtanja pomoću svjetla, kao i medija u Podgorici i Baru. Crnogorski slikar, likovni kritičar i novinar, Slobodan Slovinić, Samirov opus nazvao je „Majstorskim snimcima – „Njegove apstraktne fotografije, približile su se gotovo potpuno, umjetničkim, slikarskim hiperrealističkim egzekucijama.“

O autoru

Samir Sinanović rođen je 1970. godine u Sanskom Mostu. Izlagao uglavnom samostalno u Amsterdamu, Lyonu, Grazu, Ljubljani, Mariboru, Kopru, Zagrebu, Dubrovniku, Karlovcu, Podgorici, Baru, Sarajevu, Bihaću, Sanskom Mostu… Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine ULUPUBIH .

Očima ljubavi

Iza posebnog projekta nazvanog Očima ljubavi stoji već više od 50 sati helikopterskih i avio letova, iznad Bosne i Hercegovine. Nakon pomenute sarajevske postavke, apstraktnog opusa fotografija, na čije otvorenje ste svi dobro došli, ovaj umjetnik najavljuje još jedan poseban razlog za dolazak u glavni grad.

Rad na monografiji BiH „Očima ljubavi“ je zapravo nastavak umjetničkog istraživanja. Samirova prva monografija bila je na misiji predstavljanja rijeke Sane i šest gradova kroz koje protiče ova zelena rijeka, na kojoj je odrastao. Na više od 300 stranica bogatih naučnim, stručnim, literarnim tekstovima i dokumentarnom građom, uz visoki umjetnički nivo fotografije, ispričana je priča o rijeci Sani od izvora do ušća. Samir se odazvao prirodnom instinktu i okupio kvalitetnu grupu domaćih autora, koji se već preko godinu dana aktivno bave proučavanjem bezvremenske monografije čija priča plovi na pet rijeka Bosne i Hercegovine. Una, Vrbas, Bosna, Neretva, Drina glavne su vodilje jednog novog današnjeg, univerzalnog pogleda na BiH, koji će biti uokviren u vidu unikatne monografije. Kroz ekskluzivne fotografije iz vertikalne perspektive, čitaoci monografije će imati priliku da uživaju u novoj dimenziji prirodnih ljepota naše zemlje.

11160176_10206781097588821_1795720421_n

tačno.net
Autor 21.4.2015. u 12:55