Otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem” 7. marta u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu

tačno.net
Autor 27.2.2023. u 15:16

Otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem” 7. marta u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu

Svečano otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem”, koje će biti upriličeno u okviru Sedmice ravnopravnosti polova u BiH, bit će održano u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, 7. marta 2023. godine sa početkom u 13 časova.  

Organizatori izložbe su Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Paramentarne skupštine BiH, Agencija za ravnopravnost polova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Inicijativa „Mir sa ženskim licem“ i Forum Civilna mirovna služba (forumZFD).

Izložba „Mir sa ženskim licem“ rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), a uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Izložba je zasnovana na 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova BiH koje su se na različite načine nosile sa izazovima nametnutih ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje i vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih. Imajući u vidu da kolektivno sjećanje u Bosni i Hercegovini ne ostavlja prostor za ženska iskustva, jedan od ciljeva izložbe bio je i da se dokumentuje jedan mali dio ženske istorije koja će tako ostati trajno za pamćenje budućim generacijama.

Izložba je posvećena svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira i može služiti i kao inspiracija mladim ženama danas u izgradnji boljeg BiH društva.  Do sada je  prikazana u 12 gradova BiH i šire:  Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Bijeljina, Mostar, Modriča, Bihać, Prijedor, Zenica, Beograd, Aachen (Njemačka) i Brčko distrikt BiH.

Pored organizatora i idejnih tvoraca izložbe, posjetiocima će se obratiti i Srđan Puhalo, recezent izložbe kao i Smilja Mitrović i Seida Karabašić, čije su se životne priče zasluženo našle u postavci ove izložbe.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže na otvoranju izložbe i na taj način podrže rad na izgradnji mira u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na prepoznavanje uloge žena u ovim procesima.

Zbog procedura ulaska u zgradu Parlamenta, potrebno je potvrditi svoje učešće na otvorenju izložbe (obavezno dostaviti ime i prezime) najkasnije do 3. marta 2023. godine na e-mail adresu: [email protected], ili na brojeve telefona 055 290 570, 066 168 809 (kontakt osoba: Dragana Petrić).

Izložba će biti otvorena do 17. marta 2023. godine.

tačno.net
Autor 27.2.2023. u 15:16