Otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem” u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 30.10.2020. u 11:28

Otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem” u Mostaru

Svečano otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem”, bit će upriličeno u ponedjeljak, 2. novembra 2020. s početkom u 18h u OKC Abrašević u Mostaru, ulica Alekse Šantića 25, u organizaciji inicijative „Mir sa ženskim licem“ i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD).

Izložba „Mir sa ženskim licem“ rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), a uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata.

Izložba je zasnovana na 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova BiH koje su se na različite načine nosile sa izazovima nametnutih ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje i vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih. Imajući u vidu da kolektivno sjećanje u Bosni i Hercegovini ne ostavlja prostor za ženska iskustva, jedan od ciljeva izložbe bio je i da se dokumentuje jedan mali dio ženske istorije koja će tako ostati trajno za pamćenje budućim generacijama.

Pored organizatorica i idejnih tvoraca izložbe, posjetiocima će se obratiti i Srđan Puhalo, recenzent izložbe i Štefica Galić, urednica portala tacno.net čija se priča zasluženo našla u postavci ove izložbe.

Ova izložba posvećena je svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira i može služiti i kao inspiracija mladim ženama danas u izgradnji boljeg bh. društva.

Izložba će biti otvorena do 08. novembra 2020. godine za sve posjetioce u periodu od 9 do 14 časova i od 18 do 20 časova.

Organizatori izložbe će se pridržavati svih zvaničnih epidemioloških mjera.

Katalog izložbe možete preuzeti na ovom linku.

Cijela izložba u digitalnom formatu se nalazi na ovom linku

 

tačno.net
Autor/ica 30.10.2020. u 11:28