Otvoren 14. Vrisak, dobitnik V.B.Z.-ove Nagrade za najbolji neobjavljeni roman Ivica Prtenjača

tačno.net
Autor/ica 13.9.2021. u 10:37

Otvoren 14. Vrisak, dobitnik V.B.Z.-ove Nagrade za najbolji neobjavljeni roman Ivica Prtenjača

Foto: Jakob Goldstein

U nedjelju, 12. rujna na svečanom otvorenju 14. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora u Perivoju Guvernerove palače – Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, proglašen je dobitnik Nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Nagradu je za rukopis pod nazivom „Jedno proljeće“ dobio književnik Ivica Prtenjača.

Prtenjći je ovo drugi put da je osvojio prestižnu V.B.Z.-ovu nagradu. Prvi je puta osvojio 2014. godine za višestruko nagrađivani roman „Brdo.“

U konkurenciji od čak 142 žanrovski i tematski doista raznorodna rukopisa, koliko ih je ove godine prispjelo na natječaj, žiriju u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš bilo je izuzetno teško odabrati najbolji, no zbog unikatnog pristupa proznom promišljanju i stilske rafiniranosti jednoglasno je odabrao upravo ovaj, roman o bolesti i konačnosti koji međutim pulsira od emocije i živosti, konačno – od radosti življenja.

Žiri je u obrazloženju istaknuo da je forte nagrađenog romana, u čijem su centru majka, otac i sin, koji u mnogim svojim segmentima mapira grad Rijeku i tamošnje radništvo, uz autorsku snagu i zrelost, svojevrstan lirski minimalizam – preciznost meke rečenice, kao i raskošan jezik kojim se istodobno zauzdava i oslobađa njegova bogata osjećajnost.

Nagrađeni rukopis izlazi iz tiska pod naslovom „Sine, idemo kući“ te se od 12. rujna može pronaći u knjižarama i u V.B.Z.-ovoj web knjižari.

Nagradu za Najbolji neobjavljeni roman 2002. godine utemeljuje direktor i osnivač V.B.Z.-a Boško Zatezalo, kao književnu nagradu s najvećim nagradnim fondom u Hrvatskoj, što ona ostaje i do današnjeg dana. Specifičnost ove nagrade jest da se dodjeljuje najboljem neobjavljenom romanu iz cijele regije, a rukopisi se šalju na natječaj anonimno, pod šifrom. Nagrada se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kuna bruto.

V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su dosadašnji romani „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević i „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku, „Brdo“ Ivice Prtenjače objavljeno je na njemačkom, a nedavno je izašlo i englesko izdanje romana “Specijalna potreba” Lade Vukić.

Festivalski program – ponedjeljak 13. rujna

14. Vrisak nastavlja s festivalskim programom, u kojem do kraja tjedna donosi preko 40 književnih programa, promocija okruglih stolova i radionica.

U ponedjeljak, 13. rujna V.B.Z. službeno otvara svoju drugu knjižaru u Rijeci u Krešimirovoj 28 pa od 11h autorice i autori, gošće ovogodišnjeg Vriska, potpisuju primjerke knjiga koje se mogu nabaviti u knjižari po sajamskim cijenama. U okviru programa „Na margini“ u 12:00 Ivica Prtenjača i Lada Vukić razgovaraju sa prevoditeljima svojim romana, Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić uz moderaciju Marka Pogačara, a u 13h Desk Kreativne Europe organizira Kreativni kutak za profesionalce, u kojem informira sve zainteresirane o projektima i mogućnostima njihove realizacije u sklopu Kreativne Europe.

U popodnevnim i večernjim satima Vrisak donosi četiri književna programa u riječkom Exportdrvu, koja će se moći pratiti uživo i na Facebook stranici festivala te Youtube kanalu V.B.Z.-a.

U 18h Rajko Grlić i Nikola Petković razgovaraju o knjizi „Sjećanja i neobjavljene priče“ (V.B.Z.) Eve Grlić, intimnom svjedočanstvu jednog vremena, a u 19h, prevoditeljica Lea Kovács i pjesnik Marko Pogačar razgovaraju s velikim marokansko-francuskim pjesnikom Abdellatifom Laâbijem o antologijskom izboru njegove poezije u novoj knjizi „Stablo pjesama“ (V.B.Z.).

U 20h Ivana Bodrožić razgovara s Vedranom Rudan o njenoj knjizi kolumni „Puding o vanilije“ (V.B.Z.), još jednom beskompromisnom naslovu koji precizno secira našu svakodnevicu, dok drugu festivalsku večer zatvara promocija romana „Ja sam“ (Buybook), na kojoj autor Damir Uzunović i Jagna Pogačnik predstavljaju ovo iznimno emotivno djelo.

Treći dan Vriska, utorak, 14. rujna započinje u 17h u Exportdrvu promocijom romana „Magnetno drvo“ V.B.Z.-ove biblioteke „Na margini“ u prijevodu Lee Kovács. Roman je dobitnik Nagrade Europske unije za književnost, a nazivaju ga „knjigom mađarskog #metoo pokreta“.

U 18h Mile Stojić razgovara s Markom Pogačarom o svojoj novoj pjesničkoj knjizi „Sabrane pjesme“ (V.B.Z.), u kojoj prikazuje život i snove, poraz i gubljenje zavičaja jednog naraštaja, jednog grada, jedne epohe, dok u 19:00 Dragan Velikić i Branko Čegec predstavljaju Velikićev roman „Adresa“, svojevrstan dosje grada Beograda, tragičara suvremene povijesti.

Večernji dio programa rezerviran je za dva značajna prozna glasa: u 20h Đurđica Čilić moderira razgovor sa Semezdinom Mehmedinovićem. Njegova knjiga „Ovo vrijeme sada“ knjiga je potrage, sjećanja i osjećaja, knjiga u kojoj se vrhunska proza i poezija spajaju u neodvojivo jedno. U 21h Saša Ilić i Ivana Bodrožić predstavljaju jedan od najhvaljenijih i najčitanijih domaćih romana objavljenih u 2020. godini: knjiga „Sinovi, kćeri“ Ivane Bodrožić donosi priču o zaključanosti; onoj društvenoj, obiteljskoj i intimnoj kroz perspektivu sina, kćeri i majke.

Svi programi 14. Vriska su besplatni i slobodni, a organizatori osiguravaju pridržavanje epidemioloških mjera. U zatvorenim prostorima preporučuje se nošenje medicinske maske.

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske komisije, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Tradukija i Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Medijski pokrovitelji su HRT, HINA, Novi list, 24sata, Express, Večernji list, Kanal Ri, Radio Rijeka, Radio Korzo, Moderna vremena, Tportal, Moja Rijeka i Radio Istra.

Za sve one koji ne budu u blizini Rijeke, osiguran je prijenos uživo na mrežnim stranicama, V.B.Z.-ovom YouTube kanala i Facebook stranici te putem portala 24sata i Moja Rijeka.

tačno.net
Autor/ica 13.9.2021. u 10:37