Otvoren 25. Sarajevo Film Festival

tačno.net
Autor 17.8.2019. u 12:59

Otvoren 25. Sarajevo Film Festival

foto SFF

Sinoć je otvoren 25. Sarajevo Film Festival. Jubilarno izdanje Festivala otvoreno je svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu i nizom događaja koji su joj prethodili.

Svečanost otvaranja, koja je uživo emitirana na BHRT-u, vodio je bosanskohercegovački glumac Igor Skvarica. Dodijeljene su i nagrade Počasno Srce Sarajeva rediteljima Alejandru Gonzálezu Iñárrituu i Pawelu Pawlikowskom.

Foto SFF

25. Sarajevo Film Festival, koji počinje 16. a završava 23. augusta, održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Uoči svečanog otvorenja Festivala, publiku i brojne goste Sarajeva obradovala je ulična parada “Umjetnost u pokretu”, sa oko 200 umjetnika. Paradu su sufinansirale i organizacijski pomogle Općina Centar Sarajevo i JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

foto SFF

Nakon svečanosti otvaranja svjetski premijerno se prikazuje film SIN bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović. Osim u Narodnom pozorištu, film SIN (koprodukcija BiH, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore) istovremeno će biti prikazan i u Ljetnom kinu Raiffeisen, a na obje festivalske lokacije publici će se predstaviti ekipa filma.

Povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala u hotelu Evropa organiziran je i gala prijem za festivalske goste. Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom, koji je povodom otvorenja jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala sufinansirala Općina Stari Grad Sarajevo.

SFF

tačno.net
Autor 17.8.2019. u 12:59