Otvoren 76. Venecijanski filmski festival

Agencije
Autor 30.8.2019. u 11:13

Otvoren 76. Venecijanski filmski festival

Foto: EPA

Tokom Mostre mnoge će se zvijezde prošetati crvenim tepihom, poput Meryl Streep, Brada Pitta, Johnnyja Deppa, Scarlett Johansson i Roberta Pattinsona.

Francuske glumačke zvijezde Catherine Deneuve i Juliette Binoche, majka i kći u filmu japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede, otvorile su u srijedu navečer 76. Venecijanski filmski festival.

Catherine Deneuve i Juliette Binoche prošetale su crvenim tepihom u društvu japanskog reditelja kako bi predstavili film Istina, porodičnu dramu koja se natječe za Zlatnog lava i koja obilježava povratak Kore-ede, godinu dana pošto je u Cannesu dobio Zlatnu palmu za Porodične veze.

U svom prvom filmu snimljenom u Francuskoj, Kore-eda je Catherine Deneuve povjerio ulogu velike glumice, koja je u složenim odnosima s kćerkom (Juliette Binoche).

“To je slika nesvakidašnje glumice. Toliko je različita od mene da sam se dobro zabavljala glumeći je”, rekla je Catherine Deneuve za AFP.

Tokom Mostre mnoge će se zvijezde prošetati crvenim tepihom, poput Meryl Streep, Brada Pitta, Johnnyja Deppa, Scarlett Johansson i Roberta Pattinsona.

Stiže nekoliko holivudskih ‘teškaša’

Najavljena je mogućnost da u Veneciju, na kraju festivala, stigne i Mick Jagger.

To pokazuje koliko je Venecija postala važna za Hollywood.

Mostra je prva velika pozornica potencijalnim kandidatima za Oscara.

Proteklih godina mnogi su filmovi premijerno prikazani u Veneciji osvajali Oscare u raznim kategorijama, uključujući RomuLa La Land i Oblik vode.

Holivudski “teškaši” i ove se godine pojavljuju u nekoliko filmova.

Jokeru, zlikovcu iz Batmana koji je dobio zaseban film, glume Joaquin Phoenix i Robert De Niro, a redatelj je Todd Phillips.

Ad Astra će biti prvi izlet nagrađivanog redatelja Jamesa Grayja u naučnu fantastiku.

Astronauta u toj svemirskoj odiseji glumi Brad Pitt.

Waiting for the Barbarians, s Johnnyjem Deppom i Robertom Pattinsonom, temeljen je na romanu južnoafričkog pisca JM Coetzeea o useljavanju i o rasizmu.

Velika se rasprava još očekuje o produkcijama koje će predstaviti streaming platforme.

Venecija je po tom pitanju otvorenija od Cannesa, koji ih je isključio iz svog takmičarskog programa zbog sukoba oko distribucijskih prava.

Roman Polanski ne dolazi na Mostru

Najvjerovatnije će jedan čovjek zasjeniti sva druga pitanja – Roman Polanski.

Njegov novi film J’accuse (An Officer and a Spy) povijesna je drama o aferi Dreyfus, zloglasnom slučaju antisemitizma u Francuskoj na prelazu sa 19. u 20. stoljeće, s Jeanom Dujardinom u naslovnoj ulozi.

Polanski (86) je ove godine izbačen iz članstva Američke akademije filmskih nauka i umjetnosti zbog spolnog odnosa s 13-godišnjom djevojčicom 1977. godine.

Američko pravosuđe i danas ga smatra bjeguncem.

Francusko-poljski reditelj neće ove godine doći u Veneciju.

Žirijem predsjeda argentinska rediteljica Lucrecia Martel.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 30.8.2019. u 11:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija