Otvoren 8. FALIŠ: ‘Ako se Druga dalmatinska nije bojala nacista i tifusa, ne vidim razloga da se bojimo virusa’

V. Baranović
Autor/ica 4.9.2020. u 13:14

Otvoren 8. FALIŠ: ‘Ako se Druga dalmatinska nije bojala nacista i tifusa, ne vidim razloga da se bojimo virusa’

FESTIVAL ALTERNATIVE I LJEVICE –  Foto: VALERIO BARANOVIĆ

Promocijom knjige ‘Život u limbu -knjiga ožiljaka’ Slavena Raškovića i Igora Čoke na Maloj loži otvoren je jučer 8. Festival alternative i ljevice Šibenik. Festival ove godine traje tri dana, a svaku večer do 5. rujna možete slušati zanimljiva predavanja i sudjelovati u raspravi.

– Postoje mjesta gdje se granice slobode postavljaju, a to je večeras ovdje, i svake godine na Maloj loži. Ove je godine bila, kažu, ludost raditi bilo kakav festival. Problem je što su to govorili, prve, druge, treće, četvrte, pete, šeste i sedme godine, pa ako se Druga dalmatinska nije bojala nacista i tifusa, ne vidim stvarno nikakav razlog da se mi bojimo virusa – kazao je direktor festivala Emir Imamović Pirke te je zaradio ovacije i ‘bravo’ iz publike.

Ipak, zamolio je publiku da se pridržava svih epidemioloških mjera i kazao kako su ove godine važne dvije stvari.

– Dosad samo jedna, da odete kući zadovoljni, sad je važno da odete zdravi i zadovoljni. Imali smo stanovitih problema u sklapanju programa. Virus je uređivao i mijenjao, preslagivao, ali sklopili smo tri umjesto četiri dana. Nadam se da će dogodine opet biti kao prije jer mi nikad nismo bili za socijalnu distancu, bili smo za socijalnu protočnost – kazao je Pirke.

Fotografije koje se večeras nalaze na Maloj loži tamo će biti svaku večer FALIŠ-a, dio su izložbe i prvog programa ovogodišnjeg izdanja festivala, a riječ je o djelima Igora Čoke, kninskog fotografa s beogradskom adresom koje je objavio u knjizi ‘Život u limbu -knjiga ožiljaka’.

Knjigu su predstavili Aneta Vladimirov, sociologinja i pjesnikinja, Igor Čoko, mirovni aktivist  i, kako ga je Pirke predstavio, piščina u nastanku, Slaven Rašković, a moderatorica je šibenska novinarka Davorka Blažević.

U nastavku pogledajte detaljan program i galeriju fotografija s otvaranja!

Četvrtak, 3.9.:
20:00: „Život u limbu – knjiga ožiljaka“; promocija knjige Slavena Raškovića i Igora Čoke (sudjeluju: Slaven Rašković, Igor Čoko, Aneta Vladimirov; moderira: Davorka Blažević)
21:00: „Amerika 2020.: Krah carstva ovozemaljskog?; predavanje dr. Stipe Grgasa
22:00: „Sva velika braća nas gledaju“; javni intervju s Denisom Perišom (voditelj: Marko Podrug)


Petak, 4.9.:
20:00: „Poetika i politika virusa“; predavanje dr. Ivana Čolovića
21:00: „Ateizam: Strah od tuđe nevjere ili vlastitog malovjerja?“; okrugli stol (sudjeluju: don Hrvoje Katušić, fra Domagoj Runje, dr. Zoran Grozdanov; moderira: Branko Sekulić)
22:00: „Ekonomija sreće“; predavanje dr. Petra Filipića
Subota, 5.9.:
20:00: „1968.: godina koja je uzdrmala svijet“; predavanje dr. Hrvoja Klasića
21:00: „Na braniku povijesti“; okrugli stol (sudjeluju: dr. Snježana Koren, dr. Božo Repe; moderira: dr. Dubravka Stojanović)
22:00: „1971.: Srpski liberali u Hrvatskom proljeću“; predavanje dr. Milivoja Bešlina

sibenik.in

V. Baranović
Autor/ica 4.9.2020. u 13:14