Otvoren 9. Festival tolerancije posvećen Auschwitzu i Srebrenici

tačno.net
Autor/ica 13.4.2015. u 11:22

Otvoren 9. Festival tolerancije posvećen Auschwitzu i Srebrenici

U kinu “Europa” u Zagrebu sinoć je otvoren 9. Festival tolerancije koji je posvećen obljetnicama dvaju genocida, 70 godina oslobođenja logora Auschwitz i 20 godina genocida u Srebernici.

Festival tolerancije ili Festival židovskog filma održava se u periodu od 12. do 18. aprila u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, a u sklopu programa prikazat će se 82 filma iz raznih zemalja svijeta, održana brojna predavanja, koncerti i izložbe.

Direktorica Festivala Nataša Popović istakla je kako Festival tolerancije želi ojačati društvo bez mržnje te kako filmovi koji se prikazuju u njegovom sklopu progovaraju o toleranciji i prihvaćanju različitosti, te govore posebno o holokaustu i zločinima nacističkoga režima.

Hrvatski oskarovac Branko Lustig, osnivač Festivala, istaknuo je kako je on podsjetnik svima na sugrađane koji su prije 72 godine ostavili svoje živote u koncentracijskim logorima kao što su Jasenovac, Auschwitz i ostala mučilišta nacističkog režima.

Bosanskohercegovački fotograf i umjetnik Tarik Samarah povodom Festivala tolerancije postavio je plakate na javnim površinama u Zagrebu.

Samarah se u kinu Europa posebno zahvalio organizatorima što je ovogodišnji Festival tolerancije posvećen i genocidu u Srebrenici.

“Ako ne uradimo ništa, šutnjom pristajemo na nepravdu”, poručio je Samarah i dodao kao je poruka njegovog rada upućena običnom čovjeku.

U dosadašnjim izdanjima Festival tolerancije je posjetilo više od sto tisuća ljudi, prikazano je više od 350 filmova i održano preko 80 predavanja, izložbi i koncerata.

Festival tolerancije se proširio u Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Srbiju i Crnu Goru, a promiče osnovne ljudske vrednote kao što su sloboda, tolerancija, kulturna raznolikost i poštivanje ljudskih prava.

Ulaz na sva događanja 9. Festivala tolerancije otvoren je za sve posjetitelje i besplatan je za sve projekcije i događanja.

anadolija

tačno.net
Autor/ica 13.4.2015. u 11:22