Otvoren prvi međunarodni Festival književnosti Bookstan

tačno.net
Autor/ica 26.7.2016. u 12:10

Otvoren prvi međunarodni Festival književnosti Bookstan

U potpuno izmijenjenoj atmosferi Radićeve ulice, juče je kroz cjelodnevni program završen prvi dan festivala Bookstan.

Program je počeo press konferencijom na kojoj su se predstavnicima medija obratili festivalski kurator Aleksandara Hemon, istaknuti američki kritičar, autor i urednik John Freeman te direktor Izdavačke kuće Damir Uzunović.

Prvi program posvećen književnom predstavljanju bio je u znaku bh. pjesnika/inja, Buybookovih autora/ica, Naide Mujkić i Asmira Kujovića u okviru Bookstanovog programa Book launch.

Razgovor je moderirao pjesnik Ahmed Burić.

Naida Mujkić predstavila je svoju knjigu „Ljubavni šarti mogula“ koja je objavljena u Buybooku i u kojoj se bavi kompleksnim odnosom značenja, pozicija i ideologija unutar bosanskohercegovačke kulture. Ova pjesnikinja, dobitnica književno-kulturne nagrade Slovo Gorčina u Stocu, istakla je kako su njene pjesme tematski vrlo raznolike. Šarte koje poznajemo iz Islamsken tradicije koji čine stubove vjere, pjesnikinja ih je prebacila na polje ljubavi. Ljubav kao esencija emocije i na taj način pokušala ukazati na to da je jedina prava vrijednost danas.

Asmir Kujović je predstavio svoju pjesničku zbirku „Vidikovac“, označenu je kao refleksivno-mistična i  unikatna na našoj literarnoj sceni. Autor je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da svoju knjigu prvi put predstavi sarajevskoj publici, te istakao značaj postojanja književnog festivala kao što je Bookstan, koji je centar susreta književnika iz Bosne i Hercegovine, regiona ali svijeta.

U nastavku programa Book launch na književnom festivalu Bookstan predstavio se i gostujući izdavač Dobra knjiga. Autori koji su predstavili svoje knjige su Adisa Bašić, Hadžem Hajdarević, Lejla Kalamujić i Mile Stojić.

Moderatorica je bila Ferida Duraković.

Pjesnikinja Adisa Bašić se predstavila sa knjigom Motel neznanih junaka. Bašić ke naglasila da su tema zbirke naša svakodnevna junaštva te propitivanjem koje su to krupne veličanstvene stvari koje radimo na nekom intimnom nivou iako one neće nikad dospjeti u javnost.

„Zovite me Esteban“ je druga zbirka priča autorice Lejle Kalamujić koja je oduševila i kritiku i struku i u kojoj progovara o zapostavljenim temama bez zadrške. Prozni pisac, pjesnik, esejist i publicista Hadžem Hajdarević predstavio se romanom „Gdje si ti svih ovih godina.“

Tema susreta bile su i pjesme esejiste, pjesnika antologičara i novinskog pisca Mile Stojića. Njegove  pjesme uvrštene su u sve relevantne antologije suvremene bosanskohercegovačke i hrvatske književnosti. Naglasak je bio na njegovoj knjizi pjesama „Među zavađenim narodima“.

Mjesto više tražilo se na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je u sklopu centralnog programa festivala Bookstan, bosanskohercegovački i inrnacionalni pisac Aleksandar Hemon govorio o svojoj novoj knjizi „Kako su nastali ratovi zombija“. Moderator je bio američki pisac i književni kritičar John Freeman. U ovom romanu Hemon se odlučio na, po njemu, najrizičniji žanr pisanja – crni humor, te naglasio da ako nešto nije smiješno prvi put neće nikad biti pa mu je bio izazov upustiti se u taj „nestašluk.“ Jedna od glavnih misija ovog romana bila je piščeva želja da pretvori bijes u šalu. Želio je pisati o nekome ko razmišlja a ne proizvodi tj. Da ima mišljenje, a nema misao. Hemon je istakao da voli pisati muškarcima koji su priglupi, bezobrazni i koji nisu u stanju da učine stvari koje bi trebali. Tvrdi da takve osobe izbjegavaju donošenje odluka jer nisu u stvarnom životu. Aleksandar Hemon priznao je da je nepopravljivi optimista i da još uvijek vjeruje da on može promijeniti svijet.

Program prvog festivalskog dana završen je svečanim otvaranjem u 21:00 ispred knjižare Buybook gdje su se prisutnim obratili Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo, Damir Uzunović i Amila Ramović ispred direkcije Bookstana, Aleksandrar Hemon, kurator Bookstana i Kristina Ljevak, voditeljica medijskog odjela festivala.

Književnica Lejla Kalamujić pročitala je priču posvećenu Karimu Zaimoviću i izložbi „Tajna stripa od malina“ autora Aleksandra Saše Brezara, Enisa Čišića i Borisa Stapića koja je postavljena u Buybooku, dok je izložba dizajnerice Aleksandre Nine Knežević tokom Bookstana postavljena na Akademiji likovnih umjetnosti a riječ je o naslovnicama koje je za IK Buybook ilustrovala posljednjih osam godina.

Do kraja današnjeg programa očekuje nas u 15:00 promocija crnogorske savremene književne scene i njenih autora Andreja Nikolaidisa, Milorada Popovića i Edhema Mandića kojom će moderirati Nedžad ibrahimović.

U 17:00 takođe na ALU predstavljamo Miljenku Buljević iz zagrebačke Bookse i Susan Curtis Kojaković koja predstavlja britansku Istros Books.

U 19:00 u Centralnom programu Bookstana gostuje Rawi Hage, takođe na ALU. Sa njim će razgovarati John Freeman.

U 21:00 na ALU sa čuvenom feministicom, aktivisticom i borkinjom za prava žena Monom Eltahawy razgovaraće Amila Buturović.

 

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 26.7.2016. u 12:10