Otvorena 23. smotra sedme umjetnosti u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 12.8.2017. u 09:24

Otvorena 23. smotra sedme umjetnosti u Sarajevu

Projekcijama filma “Druga strane nade” Akija Kaurismäkija u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu Raiffeisen večeras je u Sarajevu otvoren 23. Sarajevo Film Festival (SFF), jedna od najvećih filmskih smotri u regiji.

Svečanu ceremoniju otvaranja festivala u Narodnom pozorištu u Sarajevu vodila je mlada bosanskohercegovačka glumica Amila Terzimehić. Ona je kazala kako će Sarajevo u idućih osam dana posjetiti na stotine filmskih profesionalaca.

“Reginala kinematografija je i dalje u glavnom fokusu Festivala. Samo u ovoj godini na Festivalu će biti prikazano preko stotinu filmova iz regije”, kazala je Terzimehić.

Nakon toga prisutnima se obratila i selektorica Takmičarskog programa za igrani i kratki film Elma Tataragić.

“Ove godine takmičarski program donosi čak 44 filma koji su u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva. U svim programima Festivala prikazat ćemo više od 120 filmova iz regije. Tako je SFF najveća platforma za regionalnu kinematografiju”, istakla je Tataragić.

Selektorica za dokumentarni program SFF-a Rada Šešić pozavala je sve koji budu u prilici da dođu pogledati i ovogodišnju selekciju dokumetaraca.

“Imamo 14 filmova, četiri svjetske premijere, To su veliki filmovi, a neki od njih su rađeni i više od deset godina”, kazala je Šešić.

Član žirija Takmičarskog programa za igrani film i jedan od najaktivnijih hrvatskih glumaca Goran Bogdan uoči početka Festivala je kazao: “Malo sam uzbuđen. Nije mi svjedeno. Velika je čast biti član žirija i ponosan sam zbog toga”

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 12.8.2017. u 09:24