OTVORENA ANTIFAŠISTIČKA KNJIŽNICA U SPLITU: Smrt fašizmu, sloboda naslovu!

tačno.net
Autor/ica 22.10.2014. u 13:27

OTVORENA ANTIFAŠISTIČKA KNJIŽNICA U SPLITU: Smrt fašizmu, sloboda naslovu!

SPLIT- U subotu 18. listopada je, kako smo i najavljivali ovog ljeta, otvorena antifa knjižnica u organizaciji Sekcije mladih antifašista na adresi Šetalište Bačvice 10. Knjižnica je dio projekta popularizacije antifašizma i otvaranja prostora kritičkog mišljenja, i nastala je zahvaljujuci knjižnoj građi organizatora, zatečenim publikacijama u dobivenom  dijelu prostora nekadašnjeg uredništva Feral Tribunea,  koja im je poklonjena kao i literarnim donacijama. Među pojedinačnim donatorima ističu prof. Borisa Vuškovića s preko sto naslova.

Na svečanom otvorenju okupljenima su se obratili emeritus Josip Milat, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Splita, koji se zahvalio mladima na dolasku te najavio Forum permanente (forum antifašističkih organizacija Jadransko-jonskih gradova) koji će se održati 15. studenog u Splitu; prof. Krešimir Sršen, predsjednik županijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, te kao posebni gosti Damir Pilić i Dragan Markovina koji su ukratko predstavili vlastite knjige “Splitting” odnosno “Između crvenog i crnog” koje će se isto naći u ponudi.

antifa1
antifa3
Sekcija mladih antifašista grada Splita je osnovana 2010.g. i djeluje u okviru SABA-e, ali najavljuje uskoro i samostalno strukturiranje. Od popratnih događanja najavljuju  održavanje predavanja različitih problematika kao što su poplava nacionalizma 90-tih u Splitu, angažman srednjoškolaca u antifašističkoj borbi, ili o nekim segmentima koje smatraju važnim, i koji antifašizam  ne shvaćaju samo kroz partizanski pokret, ili ga još banalnije shvaćaju kroz prokomunističko djelovanje, ignorirajući što antifašizam znači na nekoj lokalnoj mikrosredini; kao i radionice javnog nastupa, pravila diskusije te projekcije filmova.

antifa6
– Na ideju smo došli pokušavjući da nađemo neka mjesta antifašizma, da se ne bavimo samo komemorativno, nego da pokušavamo problematizirati ovu situaciju koja se sada događa, tj. rast nacionalizma, rast fašističkih tedencija, negacije dijela povijesti, problematiziranje dijela kulture sjećanja itd., govore organizatori.

Ovo je prva ovakva knjižnica u Splitu, a možda i u Hrvatskoj jer slične organizacije imaju vlastitu knjižnu građu za svoje članove, ali nije otvorena za javno korištenje niti je organizirana kao biblioteka, smatraju u Sekciji.

Njegovanje antifašizma u ovoj situaciji je jako važno, ali i njegovanje kritičke lijeve perspektive, i to ne samo u akademskim sferama, nego i s platformama i inicijativama koje su se događale ili se događaju u Splitu: od povezivanja studenata i radnika tokom studentskih blokada, Mreže solidarnosti, Okupirana Dalmacija koja je problematizirala pretvorbu i privatizaciju, same udruge Mladih antifašista, Festivala Perspektive, pa do akademske razine kritičkog mišljenja. I to treba shvatiti kao inicijalnu težnju samih mladih da se pokrene kritika, da se zadobije neki prostor kritičkog razmišljanja društva iz lijevih perspektiva.

antifa

–  Koliko god mi samo govorili o desnim tendencijama među mladima, simbolima i nacionalističkim parolama koje se provlače preko ulice, kafića pa sve do stadiona, u isto vrijeme treba prihvatiti činjenicu o postojanju velikog broja ljudi koji djeluje u suprotnom smislu, ne samo oni koji to negiraju kao problem, nego i oni koji aktivno djeluju u suzbijanju bilo kakve isključive ideologije. Tu je dobar primjer i inicijativa za brisanje profašističkih simbola po Splitu. Sve to treba shvatiti kao intrizičnu težnju mladih u Splitu da se ponovno otvori prostor kritičkog promišljanja. Ali kako ne postoji niti platforma niti struktura koja to omogućava, pokušava se kroz različite niše, te se nadamo da će se nekako povezati, od umjetničkih (Mreža solidarnosti i Adria Art Annale), akademskih (simpozij Kritičko mišljenje), te aktivističkih, naglašavaju u Sekciji mladih antifašista.

Knjižnica obuhvaća do sada katalogiziranih 400-tinjaka primjeraka ovdje ali organizatori napominju da i dalje primaju donacije u vidu knjižnje građe antifa profila, a kontaktirati ih možete preko FB stranice Mladi antifašisti grada Splita ili antifa.st@gmail.com.

O svim uslugama korištenja knjižnice i tjednim dežurstvima će građani biti obaviješteni na stranici Sekcije, a u slučaju interesa za pojedinom posudbom možete nam se obratiti i izvan radnog vremena putem e-maila.

Smrt fašizmu,
sloboda naslovu!

antifa2feralcrop
F
OTO: I.G. (dispet.org)
Mario Vidić (infozona.hr)

Dišpet

tačno.net
Autor/ica 22.10.2014. u 13:27