PALETA – Svetište suvremene umjetnosti

Gradimir Gojer
Autor/ica 16.5.2019. u 09:12

PALETA – Svetište suvremene umjetnosti

Foto: Paleta.ba

Galerijski skučen prostor galerije Paleta, utemeljitelja i vlasnika Izeta Džirle, mjesto je okupljanja kreatora i dionika suvremene likovne umjetnosti u Sarajevu. Tu se gotovo svakodnevno okupljaju Branko Bačanović, Borko Močević, Irfan Hozo, Džeko Hodžić, navrate kritičari i teoretičari likovne umjetnosti, novinari koji prate ovu granu umjetničkog stvaralaštva.

Paleta je jedan od rijetkih prostora namjenjenih kulturi koji bukvalno živi dvadeset i četiri sata. To je iznimno propulzivni privatni (!!!!) kulturni kutak u gradu. Zašto je to tako? Razlog je vrlo jednostavan. Izo Džirlo je uspostavio ono što drugi nisu uspjeli, a bojim se i ne žele???

Od dijela negdanjeg Doma kulture na Skenderiji Džirlo, koji je svojedobno bio najuspješniji rukovoditelj takvih domova u Sarajevu, uspio je napraviti mjesto svakodnevnog okupljanja umjetnika, svojevrsno svetište suvremene umjetnosti.

Bez ičije potpore Džirlo je priredio i priređuje izložbe na otvorenom koje vidi na tisuće, za suvremena likovna kretanja gladnih očiju.

Ali, to je mali dio svestranog angažmana ovoga vrijednog poslenika kulture, jer malo ljudi koji se kulturom profesionalno bave znaju da je Džirlo sa suradnicom pripremio reprezentativnu monografiju veličajnog sarajevskog slikara Ibrahima Ljubovića, da je još čitav niz projekata u radu, da se u Paleti bukvalno danonoćno radi za suvremenu umjetnost, a da ona i njen depo sadrže neviđeno bogate zbirke klasične i suvremene umjetnosti…

Tagovi:
Gradimir Gojer
Autor/ica 16.5.2019. u 09:12