Paul Joseph Schrader dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

tacno.net
Autor/ica 13.7.2022. u 13:25

Paul Joseph Schrader dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

Američkom reditelju i scenaristu Paulu Josephu Schraderu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala, saopćila je press služba Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva Schraderu će biti uručeno 13. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola. Nakon toga će uslijediti specijalna projekcija filma Kockar sa Oscarom Isaacom i Tiffany Haddish u glavnim ulogama.

Paul Joseph Schrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu „Transcendentni stil na filmu“. Naknadno je pristupio AFI-u. Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, “Taksist” osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film, “Blue collar” režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao “Hardcore”,” Američki žigolo” “Ljudi mačke” ,” Mishima” i “ Grad zločina”.

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij za film “Prvi reformirani” koji je i režirao. “Kockar” film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

tacno.net
Autor/ica 13.7.2022. u 13:25