Performans i izložba “Mi smo novinarkE”

tačno.net
Autor/ica 30.10.2019. u 18:21

Performans i izložba “Mi smo novinarkE”

Udruženje/udruga BH novinari organizuje performans i izložbu pod nazivom „Mi smo novinarkE“, koji će se održati u četvrtak 31. oktobra 2019. godine, u Collegium Artisticum-u (Terazije bb) sa početkom u 19:00h.

Sa ovim događajem, BH novinari žele da skrenu pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju novinarke, te na neravnopravan položaj žena u odnosu na muške kolege u medijskoj industriji, kao i na sve neprijatnosti koje se dešavaju medijskim djelatnicama tokom obavljanja profesionalnih zadataka na terenu.

U prvom dijelu prisutni će imati priliku da vide performans pod rediteljskom palicom Sabrine Begović Ćorić u kome će nastupati glumice Amina Begović, Ana Tikvić i Andrea Aković, nakon čega će se prisutnima obratiti i novinarke Arijana Saračević Helać, Dragica Vukalo i Maja Nikolić.

Drugi dio događaja je posvećen izložbi 31 fotografije novinarki koje su u poslednjih nekoliko godina bile žrtve mobbinga, diskriminacije, verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, političkih i drugih pritisaka, mizoginije, šovinizima ili su im uskraćena radna prava.

Izložbu će otvoriti Sanela Nuhanović, kustosica Collegium Artistricum-a, Borka Rudić, autorica izložbe i generalna tajnica BH novinara i Slaviša Prorok, projekt menadžer IMEP projekta.

Performans i izložba su dio projekta „Jačanje mreže novinarki u BiH“, koji implementira Udruženje BH novinari kroz Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP projekat) finansiranog od strane USAID-a, i uz podršku Free Press Unlimited iz Holandije.

tačno.net
Autor/ica 30.10.2019. u 18:21