PERFORMANSOM WAKE UP 48 SATI BUDNOSTI SUTRA POČINJE MESS OFF

tačno.net
Autor/ica 5.10.2016. u 16:45

PERFORMANSOM WAKE UP 48 SATI BUDNOSTI SUTRA POČINJE MESS OFF

Od četvrtka 6. oktobra, 2016. u 19 sati u Galeriji JAVA, a u okviru 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, performansom Heartefact Fund-a «WakEUp! 48 sati budnosti», a koji prate i izložba i video, počinje MESS OFF program. Autori i autorice ovog performansa su Andrej Nosov, Srđan Ćešić, Marko Drobnjaković, Nevena Negojević, Janko Dimitrijević, te Jelena Graovac, a sam performans realiziran je u saradnji Heartefact Funda, Festivala MESS, te Galerije JAVA. Kao dugogodišnji segment Festivala, MESS OFF će i ove godine ponuditi zanimljive performanse, predstave, okrugle stolove i promociju knjige. Ulaz na predstave je slobodan uz obavezno preuzimanje ulaznica u festivalskom box-officeu u BKC-u od 10 do 19 sati.

«Pozivamo građane i građanke da dođu i pridruže nam se u 48 sati neprekidnog čitanja stotina stranica ličnih ispovijesti izbjeglica, te ukoliko žele, sa nama podijele svoja izbjeglička iskustva», pozivaju autori i autorice «WakEUp!» performansa koji će prikazati i izložbu «Na putu» o izbjeglicama sa Bliskog Istoka, video «Violončelo» koji se bavi osjećajem neizvjesnosti, te video «Solidarnost».

Također, u četvrtak 6. oktobra, u Kamernom teatru 55 u 22 sata će biti prikazana predstava «Ajmo na fuka» Narodnog pozorišta Mostar. Jedan grad, dvije obale, tri razine: to je aritmetika prve drame o poslijeratnom Mostaru, koju potpisuje Dragan Komadina, a glumački utjelovljuju Robert Pehar (Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru) i Saša Oručević (Narodno pozorište Mostar). Riječ je o apsurdistički intoniranoj predstavi o mostarskom ratu i miru, o prošlosti i sadašnjosti ovoga grada, koje se na bolan i tragikomičan način isprepliću u životima dva lika.

U petak, 07. oktobra na galeriji Bosanskog kulturnog centra održat će se okrugli stolovi iz programa «Teatar i pomirenje». U 13 sati o «Teatru u ratu / ratu u teatru» govorit će Dino Mustafić, Gorčin Stojanović, Snježana Banović. Ova diskusija je zamišljena kao panel diskusija na temu odnosa teatra i društveno-političkog konteksta ratova ‘90-tih godina na području bivše Jugoslavije. Nakon ovog, sljedeći okrugli sto O ratu u teatru danas posmatrat će različite perspektive i uloge teatra u procesima pomirenja nakon završetka konflikta u Bosni i Hrcegovini. U ovoj diskusiji koju će moderirati Nihad Kreševljaković, učestvovat će Dragan Komadina, Almir Imširević, Nerzuk Ćurak i Edita Čolo Zahirović. Gostovanje predstave «Ajmo na fuka», kao i program Teatar i pomirenje podržani su kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji implementira CRS sa partnerima. Također, program su podržali i austrijsko Ministarstvo kulture kao i Austrijska ambasada u BiH.

Istu večer, u petak, sa početkom u 22 sata u Domu Oružanih snaga BiH bit će igrana italijanska predstava «Katër i Radës. Brodolom», u produkciji Teatro Koreja i Venecijanskog bijenala. Ovaj komad je muzičko nastojanje da se kroz muziku prikaže svijet ljudi koji su se suočili sa jednom od brojnih tragedija koje su se dogodile u vodama Mediterana – tragediju albanskog brodića nakrcanog muškaracima, ženama i djecom koji je potonuo u martu 1997. godine u blizini talijanske obale. U samo jedan čin stali su Davljenici i Spašeni, oni koji su preživjeli i oni koji su umrli, njihovi glasovi, njihove misli, a naročito njihovo putovanje u tamu puno velikih strepnji i malih želja, snova i strahova, digresija, ukazanja, naglih prisjećanja.

MESS OFF će se završiti u subotu 8. oktobra promocijom knjige “Mama, ovdje ima svjetla”, autorice Mirvete Mrkalj-Durben koja će se održati na Galeriji Bosanskog kulturnog centra sa početkom u 13 sati. Promotori ove knjige bit će Nihad Kreševljaković, Dino Mustafić i Mirsad Duratović, te sama autorica koja je napisala knjigu o vlastitim stravičnim iskustvima, o svojim doživljajima u Prijedoru, u vrijeme agresije na BiH 1992.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.10.2016. u 16:45