PETNAESTA GODINA IZVRSNOSTI

Autor/ica 19.9.2011. u 18:04

PETNAESTA GODINA IZVRSNOSTI

Prva sedmica novembra u Sarajevu priuštit će ljubiteljima muzike istinsku svetkovinu umjetnosti i to kroz jubilarno 15. izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo čiji ovogodišnji program potvrđuje 15 godina izvrsnosti „najvećeg malog festivala na svijetu“.

Program festivala predstavlja presjek aktuelne muzičke scene kroz koncerte vrhunskih umjetnika  koji će na scenama Bosanskog kulturnog centra i Pozorišta mladih od prvog do šestog novembra prezentirati svoje aktuelne projekte. Već prvog dana Jazz Fest će predstaviti dva zaista spektakularna programa – kamerunskog basistu i pjevača Richarda Bonu i holandski The Rosenberg Trio.

 

Richarda Bono

Narednog dana britanski kontrabasista Dave Holland i španski gitarista Pepe Habichuela predstavit će se novim flamenko kvintetom čiji će specijalni gost biti gitarista Josemi Carmona, a nakon njih nastupaju trojica kultnih američkih muzičara Scott Henderson, Jeff Berlin i Dennis Chambers.

Treći festivalski dan pripada Johnu Abercrombieju koji će se u BKC-u predstaviti sa kvartetom kojeg čine slavni američki muzičari: violinista Mark Feldman, kontrabasista Thomas Morgan i bubnjar Joey Baron, dok će u Pozorištu mladih nastupiti braća Tawadros, dvadesetsedmogodišnji Joseph koji svira oud i dvadesetčetverogodišnji James koji svira riq. 

Podjednako uzbudljiv program nastavlja se do kraja festivala kada će na sceni BKC-a nastupiti jedan od najvećih živućih majstora neja Kudsi Erguner sa svojim triom kojeg čine francuski virtuoz na petožičanom kontrabasu Renaud Garcia-Fons i perkusionista Bruno Caillat, dok će koncertom u Pozorištu mladih biti predstavljeno novo ime na Norveškoj i evropskoj sceni gitarista Stian Westerhus.

U okviru ovogodišnjeg Jazz Festa nastupit će se i naš Edvin Hadžić u triju sa njemačkim pjevačem Michaelom Schiffelom i bugarskim bubnjarom Stoyanom Yankoulovom a ovaj koncert je ujedno i svjetska premijera ovog trija.

Privilegija posjetilaca festivala je i koncert američkog gitariste Ralpha Townera u subotu 5. novembra, kada ćemo uživati i u senegalskoj senzaciji, gitaristi i pjevaču Cheikh Lou i njegovom ansamblu  kojeg čine muzičari Senegala, Benina i Urugvaja.

 

Cheikh Cou

Posljednji dan festivala će i ove godine biti posvećen najmlađima. Za njih će na velikoj sceni BKC-a nastupiti bh. ansambl Buzz, a nakon  koncerta bit će održana i radionica Upoznaj instrumente. Jazz Fest već dvanaestu godinu zaredom organizira radionicu za djecu.

Cijene ulaznica kreću se od 12 do 28 KM u pretprodaji, a na dan koncert od 15 do 35 KM. Rezervacije ulaznica moguće je izvršiti putem web stranice www.jazzfest.ba. Za rezervacije izvršene do 25. septembra važi poseban popust od 30%.

__________________________
JAZZ FEST SARAJEVO
Pruscakova 2
Sarajevo, Bosnia-Herzegovina
p: +387 33 550 480
f: +387 33 550 481
 
skype: jazzfest.ba
www.jazzfest.ba
www.xenophonia.ba

Tagovi:
Autor/ica 19.9.2011. u 18:04