Plesna predstava Grand Hotel u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 19.9.2021. u 09:24

Plesna predstava Grand Hotel u Sarajevu

Foto: Vladimir Veličković

Plesna predstava Grand Hotel čuvenog autorskog dvojca koreografa Aleksandra Ilića i reditelja Aleksandra Nikolića Opere i teatra Madlenianum na poziv direktorke festivala Edine Papo biće izvedena na Balet Fest u Sarajevu 21. septembra s početkom u 20h na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

“Vreme je neuhvatljivo, nepovratno, ponekad surovo, konfuzno, tačno i netačno. U Grand Hotelu vreme je zaustavljeno u lepoti, zavodljivosti i erotici likova. Da li će lepota zaista spasiti svet, ili će permanentna čežnja za njom uništiti pojedinca? Preispitujem konstantno naše odnose prema životu, koji nezaustavljivo teče. Da li vreme zaista teče ili je njegov protok samo naš konstrukt kako bi imali nekakav referentni okvir postojanja i sopstvene relevantnosti? Šta bi smo sa tom nesvakidašnjom koketnom sposobnošću uradili da možemo da zaustavimo ili vratimo vreme? Da li bi uništili svaki smisao civilzacije, pokrenuli emotivnu propast i zapravo uništili samog sebe?”, navodi koreograf Aleksandar Ilić.

Postojanje možemo da predstavimo kao koordinatni sistem: jedna beskonačna prava je vreme, druga beskonačna prava je mesto. Naš život je jedna jedina tačka u kojoj se te dve beskrajne prave susreću. Postojimo samo sada i ovde, tu smo samo privremeno, kao gosti velikog hotela. Cela ljudska vrsta je za nas samo naš brat, naša prijateljica, majka, ljubavnik, neprijatelj, poznanik – zapravo samo tih nekoliko desetina ljudi koji su u isto vreme slučajno gosti istog Grand hotela koji je život sam – kaže reditelj predstave, Aleksandar Nikolić.

Predstavu izvode internacionalna ekipa umetnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije; Mojca Majcen, Ognjen Vučinić, Branko Mitrović i Jakša Filipovac.

Pored njih u ulogama Gospođa koje tumače Vreme premijerno će nastupiti umetnice iz Sarajeva; Nataša Hajdarević, Nikolina Petković Jalovičić, Aida Mujčinović – Palinić i Dajana Zilić.

Muziku za predstavu je uradila Ana Krstajić, scenografiju Žorž Draušnik a kostim Aleksandra Karović.

Grand Hotel je premijerno izveden 1. aprila na Velikoj sceni Madlenianum opere i teatra.

tačno.net
Autor/ica 19.9.2021. u 09:24