‘Plumb BO-BO, ZU’ – Prva predstava za bebe u BiH

Nikola Vučić
Autor/ica 11.3.2014. u 20:19

‘Plumb BO-BO, ZU’ – Prva predstava za bebe u BiH

Prva bosanskohercegovačka predstava za djecu uzrasta od 0 do 3 godine ‘Plumb BO-BO, ZU’ nastala je u koprodukciji SARTR-a i Aparat teatra, a premijeru je doživjela 19. veljače ove godine, dok su prve dvije reprize bile u potpunosti rasprodane. Iz SARTR-a poručuju kako je za mjesec ožujak planirano čak šest izvedbi ove predstave. 

‘Plumb BO-BO, ZU’, predstava u režiji Belme Lizde-Kurt, bavi se  smiješnim i tužnim, pokretom i zvukom, oblikom i bojom. Tražeći način komuniciranja s publikom koja još “ne govori” ova predstava se oslanja na sposobnosti teatra, kao žive umjetnosti, da bez ikakvih tehničkih efekata zainteresira publiku. Predmeti koji se koriste u predstavi su ili jestivi ili napravljeni od materijala i sigurni su za dječje grickanje.

Duhovita igra zvuka i pokreta, boje i oblika je pravi događaj i za svu teatarsku publiku. BO-BO  simbolizira pokret, a ZU simbolizira zvuk, dva su klauna, koji se upuštaju u igru otkrivanja svijeta. “Plumb BO-BO, ZU” pomaže i odraslima da progovore jezikom djece. Nekad i ne znamo koliko toga nam najmlađi mogu reći na „svom jeziku“!

Veliko nam je zadovoljstvo biti dijelom veoma hrabrog i maštovitog poduhvata Aparat teatra namjenjenog prevashodno bebama. Osim što je uzbudljivo biti dijelom prve teatarske produkcije u BiH namjenjene ovom uzrastu, ovo se u potpunosti uklapa i u naše aktivnosti kada je u pitanju općenito afirmiranje teatra, kreiranje buduće publike te otvorenosti i suradnje sa neovisnim trupama i umjetnicima/cama.  Nakon programa „Teatar za mlade“, ovo je bila idealna prilika da napravimo, baš poput beba, svoj prvi korak, ispisujući jednu lijepu i uzbudljivu stranicu historije BH teatra – kazao je Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra.

U predstavi igraju Dušan Vranić i mlada, višestruko nagrađivana glumica Narodnog pozorišta u Mostaru Maja Zećo.

Nikola Vučić
Autor/ica 11.3.2014. u 20:19