“POBUNJENIK M.K.“ PROTIV PASIVNOSTI PUBLIKE I DRUŠTVA

tačno.net
Autor/ica 15.4.2014. u 13:47

“POBUNJENIK M.K.“ PROTIV PASIVNOSTI PUBLIKE I DRUŠTVA

Premijera predstave “Pobunjenik M.K.“ u režiji Nermina Hamzagića, te ujedno i prva premijera MESS Teatra u okviru programa Modul Memorije 2014, održat će se sutra u srijedu, 16. aprila, 2014. u Narodnom pozorištu sa početkom u 19 sati i 30 minuta. Predstava nastaje u koprodukciji MESS Teatra i Narodnog pozorišta Sarajevo u saradnji sa EastWest Centrom, a šestočlani glumački ansambl čine Aleksandar Seksan, Amar Selimović, Vedrana Seksan, Enes Salković, Maja Izetbegović i Dženana Džanić.

Pokretanjem MESS teatra nastavlja se kontinuitet visegodišnjih produkcija i kooprodukcija, stranih i domaćih predstava Festivala MESS. Zamišljen je kao živi teatar 21. stoljeća koji će ukazati na potrebu procesa redefiniranja pozorišnih institucija u ne baš obećavajućim recesijskim vremenima. «Poznavajući rad kolege Hamzagića, njegovu rediteljsku poetiku i tim koji je okupio, ova predstava će biti najbolji početak jedne nove pozorišne scene, otvorene za scensko istraživanje i angažirano pozorište» istakao je Dino Mustafić, direktor Festivala MESS povodom ove premijere kojom ideja MESS Teatra počinje da živi. Selma Spahić umjetnička rukovoditeljica Internacionalnog teatarskog festivala MESS istakla je kako je MESS Teatar utopijski projekat 2014. u Sarajevu koji se ovom premijerom već ostvaruje. «Jer odbijamo da pristanemo na eutanaziju bh. kulture», istakla je Spahićeva.

Direktor drame Narodnog pozorišta Sarajevo koje je ujedno i koproducent predstave, Ermin Sijamija, istakao je da je izuzetno uzbuđen što će još jedna jako dobra i kvalitetna predstava ugledati svjetlo dana u teškim vremenima za teatar Bosne i Hercegovine. “Mislim da je odlično što se ovakva predstava događa upravo sada, zbog svih dešavanja oko nas, a predstava se potpuno uklapa u ovu sezonu koju možemo i nazvati sezona mladih autora“, naveo je Sijamija te dodao da je Hamzagić predstavlja otvara novu eru režisera sa stavom, koji se bave trenutkom i vremenom i onim što nam se dešava.

Govoreći o samoj predstavi, reditelj Nermin Hamzagić, se zahvalio svim saradnicima koji su u jako teškim uslovima uspjeli isproducirati predstavu. “Mi vjerujemo da je pobuna legitimna i siguran sam da je ovo pravi trenutak za ovu predstavu zbog svega što se dešava oko nas“, istakao je Hamzagić te dodao da je fascinantno da tekst koji je pisan u 19. stoljeću korespondira sa današnjim dešavanjima u svijetu.

Ovaj inspirativni tekst govori o čovjeku koji odlučuje da se suprostavi nepravednom sistemu. Predstava je nastala prema noveli “Michael Kolhaas“, njemačkog dramskog pisca, pjesnika i publiciste, Hajnriha von Klajsta. Teks govori o istoimenom trgovcu konjima kojem prilikom jednog putovanja na imanju jednog plemića konje bespravno oduzimaju i upropaštavaju. Nakon što mu korumpirani birokratski aparat odbije tužbu protiv plemića, on se odlučuje suprotstaviti nepravednom sistemu i izboriti se za svoju pravdu nasilnim putem.

Protagonisti predstave su naglasili da je proces kroz koji su prošli bio izuzetno težak, ali da su zadovoljni jer su uspjeli pobijediti loše uslove i državu koja ne podržava kulturu. Izrazili su nadu da će ova predstava pozitivno utjecati na psihu gledalaca i da će ih iz stanja pasivnosti natjerati na proaktivnije društveno djelovanje.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, a svi oni koji ne budu u mogućnosti pogledati premijeru predstave, reprizu iste će moći pogledati već u petak, 18. aprila u istom terminu.

tačno.net
Autor/ica 15.4.2014. u 13:47