Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno Isabelli Huppert

S.H.P.
Autor/ica 19.8.2019. u 09:35

Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno Isabelli Huppert

Foto: Fena

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo odati počast glumačkoj veličini kakva je Isabelle Huppert.

“Hvala vam. Dirnuta sam i počastvovana što sam ovdje, hvala Purivatri što me pozvao na ovaj festival koji slavi život i vitalnost Sarajeva. Za mene je veoma posebno biti ovdje, Sarajevo je ideal kosmpolitizma. Sarajevo, mon amour”, rekla je Huppert.

Glumica je prije dva dana stigla u glavni grad Bosne i Hercegovine. Isabelle je kazala kako je prvi put u Sarajevu te da joj je veoma drago zbog toga i dodala kako je Sarajevo Film Festival fantastičan filmski festival.

“Prvi put sam u Sarajevu i veoma mi je drago zbog toga. Mislim da je ovo fantastičan festival. Mnogo mi znači nagrada koju sam dobila. Zadovoljstvo mi je da sam u Sarajevu. Sarajevo drži specijalno mjesto u svim srcima”, kratko je prokomentirala ranije za novinare

Ova slavna francuska filmska i pozorišna glumica glumom se počela baviti 1971. godine. Prvu ulogu ostvarila je kada je imala 19 godina u filmu “Faustina i vruće ljeto” poznate rediteljice Nine Companeez, od tada pa do sada snimila je više od stotinu filmova.

Ona je u svojoj gotovo pedesetogodišnjoj karijeri sarađivala sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena.

Godine 2005. je na Venecija Film Festivalu dobila Zlatnog lava za cjelokupnu karijeru.

Ostvarila je uloge u filmovima “Loulou”, “La Séparation”, “Amour”, “Vrata raja”, “Nestanak Eleanor Rigby”, “Glasnije od bombi”, “Ona” i ” Stvari koje dolaze”.
Francuskim ordenom za zasluge (Ordre National du Mérite) nagrađena je 1994. godine, a 1999. godine dobila je titulu Legije časti.

klix.ba

S.H.P.
Autor/ica 19.8.2019. u 09:35